Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα απωλειών ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό την επιρροή απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και εξαιτίας της νευρικότητας του επενδυτικού κοινού εν αναμονή της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 1,08%, ενώ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&Ρ 500 εμφάνιζαν άνοδο της τάξεως του 0,34% και 0,25% αντιστοίχως. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% ως προς το δολάριο στο 1,0548 δολάριο, ενώ με κέρδη κινήθηκε και το πετρέλαιο χάρις στα σχέδια για την προοπτική σταδιακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό πετρέλαιο. Τον τόνο για τις απώλειες στη Γηραιά Ηπειρο έδωσαν οι μετοχές των ομίλων λιανικού εμπορίου. Η μετοχή της ηλεκτρονικής εταιρείας ένδυσης της Βρετανίας Boohoo είχε πτώση της τάξεως του 12,4%, διότι ο πληθωρισμός στο κόστος μεταφοράς φορτίου και τα συστήματα επιμελητείας προκάλεσαν μείωση 28% στα ετήσια πρωτεύοντα κέρδη της. Η κοσμηματοποιία Pandora είχε υποχώρηση μετοχής κατά 2,1%, διότι αναφέρθηκε σε εντεινόμενη αβεβαιότητα ως προς τις προβλέψεις των ετήσιων κερδών της. Ο σουηδικός κατασκευαστικός όμιλος Skanska είχε απώλειες 9,8%. Ο λόγος ήταν ότι εμφάνισε ελάττωση κερδών και προετοιμάζεται, παράλληλα, για αναστολή πιθανών έργων σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ως παράπλευρη επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% ως προς το δολάριο.

Συνολικά, οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία τελικώς αύξησε περισσότερο από κάθε άλλη φορά από το 2000 τα επιτόκια ως ανάχωμα στον πληθωρισμό και συγκεκριμένα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Οπως παρατηρεί ο προϊστάμενος αναλυτής αγορών της πλατφόρμας συναλλαγών ΙG, Κρις Μπόσαμ, «αν και η αύξηση των επιτοκίων είναι αναμενόμενη, η αγορά ανησυχεί μήπως μία ακόμη επιθετικότερη πολιτική επιτείνει την αστάθεια και ωθήσει και πάλι τους δείκτες χαμηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Δύσκολα οι συναλλασσόμενοι μπορούν να διεκπεραιώσουν δύο διαδοχικές συνεδριάσεις με κέρδη και ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, δεν έχει να προσφέρει πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση».Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,90%, με -0,49% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -1,24% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,40% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,04% στη Μαδρίτη ο IBEX.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή