Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή: Τι ξέρουμε για το πρόγραμμα που ξεκινά

Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή: Τι ξέρουμε για το πρόγραμμα που ξεκινά

Ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Όσα πρέπει να ξέρετε για την αίτηση, τα κριτήρια και το εκπτωτικό κουπόνι.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό είναι πλέον έτοιμο να «τρέξει» ακόμη και εντός του Μαΐου. Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, τα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τρεις ηλεκτρικές συσκευές από τις εξής κατηγορίες:

  1. ψυγείο
  2. πλυντήριο
  3. καταψύκτης

Τα κριτήρια για την επιδότηση

Προϋπόθεση είναι η συσκευή που αποσύρεται να είναι λειτουργική και όχι κάποια παρατημένη έτσι ώστε τα νοικοκυριά να δουν στους λογαριασμούς τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι και το ζητούμενο.

Όπως έγραφε η «Κ» ήδη από τον Μάρτιο, τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30 έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι.

Το πρόγραμμα θα αφορά αρχικά 200.000 νοικοκυριά ωστόσο αν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση θα δημιουργηθεί από το σύστημα μια λίστα επιλαχόντων και θα αναζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Η αίτηση και το κουπόνι

Η αίτηση των ενδιαφερόμενων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που ανοίξει για τον σκοπό αυτό τις επόμενες εβδομάδες. Η διαδικασία αναμένεται να είναι σχετικά απλή και οι πολίτες θα χρειάζονται να συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet. Δεν αποκλείεται οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελουμένους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Η παράδοση και η τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνονται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή