Τράπεζα της Αγγλίας: Προχώρησε στην 4η αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο

Τράπεζα της Αγγλίας: Προχώρησε στην 4η αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο

Μία ημέρα μετά την απόφαση της Federal Reserve για αποφασιστική στροφή στην περιοριστική πολιτική, η Τράπεζα της Αγγλίας προχωράει στην ίδια κατεύθυνση και εξίσου επιθετικά με μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την απόφαση της Federal Reserve για αποφασιστική στροφή στην περιοριστική πολιτική, η Τράπεζα της Αγγλίας προχωράει στην ίδια κατεύθυνση και εξίσου επιθετικά με μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας από τον Δεκέμβριο και έχει στόχο να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, που στη Βρετανία βρίσκεται από τον Μάρτιο στο 7% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Σύμφωνα άλλωστε με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, τείνει να υπερβεί το 10%.

Με την τελευταία αύξηση, τα επιτόκια στη Βρετανία είναι τώρα στο 1% και οι τέσσερις συναπτές αυξήσεις στοιχειοθετούν την ταχύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού που έχει αποφασίσει η Τράπεζα της Αγγλίας τα τελευταία 25 χρόνια. Σύμφωνα με τον Νταν Χάνσον, οικονομολόγο του Bloomberg, η Τράπεζα της Αγγλίας κατά κάποιον τρόπο προσπαθεί να διατηρήσει μια στάση που να στηρίζει την ανάπτυξη και «προχώρησε σε μια πολύ συγκρατημένη αύξηση των επιτοκίων, καθώς προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη να ανακόψει τον πληθωρισμό και τον κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση». Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν παρέλειψε, άλλωστε, να καταστήσει σαφές ότι οδεύει προς ακόμη πιο περιοριστική πολιτική μολονότι δεν έκρυψε την ανησυχία της για τον κίνδυνο να διολισθήσει η βρετανική οικονομία σε ύφεση. Οπως τόνισε στη σχετική ανακοίνωσή της, τα περισσότερα στελέχη της θεωρούν πως «κάποια περαιτέρω αύξηση στο κόστος του δανεισμού μάλλον θα είναι αναγκαία τους επόμενους μήνες». Εκτιμά πως στη Βρετανία ο πληθωρισμός θα φτάσει στα ανώτερα επίπεδά του αργότερα σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει ανώτατο όριο στα τιμολόγια ενέργειας των νοικοκυριών. Εχει προηγηθεί εκτόξευση των τιμολογίων κατά 54% και η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι τον Οκτώβριο θα σημειώσουν νέα άνοδο κατά 40%. Η ακρίβεια εκτιμάται ότι θα οδηγήσει συνολικά σε μείωση 1,75% του διαθέσιμου εισοδήματος των βρετανικών νοικοκυριών μέχρι το τέλος του έτους και θα είναι η μεγαλύτερη από το 2011, αλλά και η δεύτερη σε μέγεθος από τη δεκαετία του 1960.

Είναι η ταχύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού που έχει αποφασίσει η Τράπεζα τα τελευταία 25 χρόνια.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, περιέγραψε την εικόνα της βρετανικής οικονομίας ως τη δυσκολότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η επιτροπή νομισματικής πολιτικής τα τελευταία 25 χρόνια. «Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά θα πλήξουν τους πολίτες της Βρετανίας και ιδιαιτέρως όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα», τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε πως «το κυριότερο είναι το σοκ που υφίσταται το πραγματικό εισόδημα των πολιτών». Οπως, άλλωστε, τόνισε ο Σούρεν Τίρου, υπεύθυνος οικονομικών αναλύσεων στο βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, «η απόφαση να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια θα προκαλέσει συναγερμό μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας, δεδομένου ότι επιδεινώνεται ραγδαία η εικόνα της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί για φέτος την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,75%, αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το επόμενο έτος, για το οποίο προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,25%. Σημειωτέον ότι η προηγούμενη πρόβλεψή της για το 2023 μιλούσε για ανάπτυξη 1,25%. Οι δυσοίωνες προβλέψεις φτάνουν, άλλωστε, μέχρι και το 2024 για το οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ουσιαστικά στασιμότητα, με μια οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή