Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα γίνει η επιστροφή έως 600 ευρώ – Στα 3,2 δισ. το κόστος των μέτρων

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα γίνει η επιστροφή έως 600 ευρώ – Στα 3,2 δισ. το κόστος των μέτρων

Τον Ιούνιο θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

11' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούνιο θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2022 στα 3,2 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος 90% που θα επιβληθεί στα συγκυριακά κέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Αυτή η επιβάρυνση είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕ.

Το μέτρο της επιστροφής αφορά του μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η επιστροφή αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και θα δίνεται σε όσους έχουν αύξηση πάνω από 30 ευρώ αυτούς τους μήνες, το ελάχιστο ποσό επιστροφής είναι τα 18 ευρώ και το μέγιστο τα 600 ευρώ.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ρεύματος περιλαμβάνουν δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Το πακέτο μέτρων έχει ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων στους λογαριασμός ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, μέχρι τα 600 ευρώ.

Ταυτόχρονα για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

Από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή και μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Αναστέλλεται έτσι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβονται τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι, η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

  • Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
  • Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
  • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
  • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με  100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
  • Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.

Παραδείγματα για τον μήνα Μάιο

  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ –  έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.
  • Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.

Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό Αέριο η κρατική επιδότηση στα νοικοκυριά θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.  Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τα μη οικοκιακά τιμολόγια, για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ  τον Μάιο.

Τι θα ισχύσει από τον Ιούλιο

«Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μία δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα εφαρμόζουμε νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση του πραγματικού κόστους λειτουργίας  τους και έτσι αποσυνδέονται από την χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται  από την διεθνή τιμή φυσικού αερίου», δήλωσε ακόμη ο κ. Σκρέκας.

Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ. Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ.

«Επίσης από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε την χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, με υπουργική απόφαση αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού», δήλωσε ακόμη ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με την Γεν Διευθύντρια ενέργειας της ευρωπαϊκής επιτροπής έχουν ξεκινήσει ήδη και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για την νέα θεσμική παρέμβαση.

Συνολικά, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, με τα νέα μέτρα απορροφάται: 

  • Στους Ευάλωτους (ΚΟΤ) περίπου 500.000 νοικοκυριά: το 100% της αύξησης.
  • Σε όλα τα Οικιακά τιμολόγια (όλες οι κατοικίες): απορρόφηση έως και το 85% της αύξησης.
  • Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
  • Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια το 90-95% της αύξησης.

Το κόστος των μέτρων

Αναλύοντας τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο διευρύνονται. Επιδοτούνται για πρώτη φορά και ο καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες. Το κόστος υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ. και θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος 90% στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Δεύτερον, τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση στους λογαριασμούς iban. Εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Το κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας ποσό στους λογαριασμούς είναι 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Επιδοτείται στην πηγή το diesel κίνησης για Μάιο και Ιούνιο στα 15 λεπτά το λίτρο με το κόστος να ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων. Στόχος να μένουν σταθερές οι τιμές στα παλαιότερα επίπεδα. Οι τιμές λιανικής θα είναι σταθερές ανεξαρτήτως της τιμής εξέλιξης του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια και όλες οι επιχειρήσεις. Το κόστος υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το κόστος για τον προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο από τους πόρους ενεργειακούς μετάβασης με τον μηχανισμό.

Από 18 έως 600 ευρώ η επιστροφή

Το μέτρο της επιστροφής αφορά του μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, η επιστροφή δίνεται σε όσους έχουν αύξηση πάνω από 30 ευρώ αυτούς τους μήνες, η ελάχιστη επιστροφή διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και η μέγιστη τα 600 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολής αίτησης σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησης της κύριας κατοικίας, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος από κάθε ρολόι θα αντλείται από τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιστροφή υπολογίζεται με βάση τη συνιδιοκτησία και τη χρήση. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η επιδότηση των νοικοκυριών μέχρι σήμερα φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. «Το πακέτο στήριξης θα επηρεάσει και θετικά τον πληθωρισμό, αναμένουμε μισή έως και μια μονάδα μείωση», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Πώς θα μπει το πλαφόν από τον Ιούλιο

Πλαφόν στα οικιακά τιμολόγια στα επίπεδα των 145 ευρώ η μεγαβατώρα και έως 160 ευρώ στα εμπορικά, βιομηχανικά και επαγγελματικά ώστε να μειωθεί το κόστος ρεύματος σε όλη την οικονομική αλυσίδα και έμμεσο πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, προβλέπει ο νέος μηχανισμός που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και για διάστημα ενός έτους. Ο μηχανισμός τον οποίο προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λειτουργεί ως εξής:

  1. Θα τεθεί πλαφόν στα τιμολόγια λιανικής για κάθε κατηγορία (οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά κ.λπ.) που θα ξεκινάει από τα 145 έως τα 160 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι τιμές θα διαμορφωθούν για τους οικιακούς καταναλωτές κατά 30% υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα και πάνω από 50% χαμηλότερα από τα σημερινά. Αντίστοιχα, τα τιμολόγια των επιχειρήσεων θα είναι υψηλότερα από 30% έως και 40% από τα προ κρίσης επίπεδα.
  1. Η Οριακή Τιμή Συστήματος θα συνεχίσει να διαμορφώνεται με το σημερινό σύστημα που καταλήγει να καθορίζεται από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, προκειμένου να μην επηρεαστούν οι διασυνδεδεμένες αγορές (Βουλγαρίας και Ιταλίας) και να μην παραβιαστεί το ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο.

  1. Η εσωτερική αγορά ωστόσο θα αποσυνδεθεί από την τιμή του φυσικού αερίου και την Οριακή Τιμή Συστήματος. Για όσο διάστημα αυτή διαμορφώνεται πάνω από τα 150 ευρώ/MWh (η σημερινή τιμή είναι στα 233,80) οι μονάδες που συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά δεν θα αποπληρώνονται βάσει της Οριακής Τιμής.
  1. Για κάθε ώρα της ημέρας θα εισπράττουν ένα ποσό που έχει προκαθοριστεί ανά τεχνολογία βάσει του μεταβλητού τους κόστους. Ενα προκαθορισμένο κόστος για τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο, τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά. Ετσι, τα όποια υπερκέρδη αντλούνται από την «πηγή».

  1. Οι προμηθευτές θα αγοράζουν την ενέργεια για τους πελάτες τους στον σταθμισμένο μέσο όρο των αμοιβών των παραγωγών. Με τον τρόπο αυτό αποδεσμεύεται το κόστος της προμήθειας από την Οριακή Τιμή και το φυσικό αέριο, οπότε και εξαλείφεται ουσιαστικά η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, η οποία θα καταργηθεί και με νόμο.
  1. Στο κόστος που θα αγοράσουν από τη χονδρεμπορική αγορά οι προμηθευτές θα προσθέσουν τα λειτουργικά τους κόστη και ένα περιθώριο κέρδους για να τιμολογήσουν το ρεύμα που θα παρέχουν στους πελάτες τους. Η διαφορά αυτού του κόστους με το πλαφόν της λιανικήςθα επιδοτείται από το κράτος. Το πλαφόν των 145 ευρώ/ΜWh για τα οικιακά τιμολόγια παίρνει ως βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ο στόχος που έχει τεθεί και ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται κάθε φορά για να επιτυγχάνεται, είναι όλα τα οικιακά τιμολόγια να διαμορφώνονται σταθερά για ένα χρόνο σε επίπεδα 30% υψηλότερα από αυτά της προ κρίσης.

Ο μηχανισμός έχει λάβει υπόψη του μέση τιμή TTF φυσικού αερίου για ένα έτος στα 100 ευρώ/ΜWh. Η συνολική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Το γκρίζο σημείο αυτού του μηχανισμού είναι οι πιθανές υπερτιμολογήσεις που μπορεί να κάνουν οι προμηθευτές για να αποσπάσουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με συνεχείς ελέγχους από τη ΡΑΕ.

Hλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις αναδρομικές ενισχύσεις του ρεύματος

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνουν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών ακινήτων για να πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η αναδρομική ενίσχυση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Μέσω της πλατφόρμας, οι καταναλωτές θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το σύστημα θα διασταυρώνει:

  • Το αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 45.000 ευρώ ετησίως
  • Το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
  • Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί, πληροφορία που επίσης υπάρχει στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
  • Τις εκπτώσεις που έχει κάνει στον καταναλωτή ο ίδιος ο πάροχος. Για παράδειγμα, οι πελάτες της ΔΕΗ έχουν ήδη λάβει εκπτώσεις της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο ποσό αφορά στην περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.
  • Το ποσό της επιβάρυνσης που έχει υποστεί ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Το αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και μάλιστα να προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Βάσει των όσων είπε ο πρωθυπουργός, τα αναδρομικά αφορούν μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

Από το άθροισμα των επιβαρύνσεων που υπέστη ο καταναλωτής μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής για το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου-Μαίου, θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έχουν ήδη δοθεί. Επί της διαφοράς που θα προκύπτει, ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό. Έτσι, αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4000 κιλοβατώρες στο εν λόγω χρονικό διάστημα και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του δηλαδή το 60% της διαφοράς. Το ανώτατο ποσό πίστωσης θα φτάσει στα 600 ευρώ ενώ εκτιμάται ότι συνολικά τα νοικοκυριά θα εισπράξουν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ με το συγκεκριμένο μέτρο. Ο στόχος είναι να ωφεληθούν κυρίως τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή