ΕΝΦΙΑ: Την επόμενη εβδομάδα η ανάρτηση των νέων λογαριασμών

ΕΝΦΙΑ: Την επόμενη εβδομάδα η ανάρτηση των νέων λογαριασμών

Στα τέλη Μαΐου η πληρωμή της πρώτης από τις δέκα δόσεις του φόρου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα ή Τρίτη) θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πρώτη από τις δέκα δόσεις να καταβάλλεται στα τέλη του ίδιου μήνα. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία ορίζει ότι ο φόρος πρέπει να πληρώνεται ένα μήνα μετά τη βεβαίωσή του (θα βεβαιωθεί 9 ή 10 Μαΐου, οπότε θα έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση στα τέλη Ιουνίου), αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα ορίζει ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Μαΐου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του νέου εκκαθαριστικού, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στον ΕΝΦΙΑ, θα ενημερωθούν για τις νέες αξίες των ακινήτων τους, συνεπεία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν λάθη που οδηγούν σε επιβαρύνσεις.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα καταβάλουν μειωμένο φόρο έως και 40%, 900.000 θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο, ενώ 350.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν μικρές ή και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο φόρος που θα εισπραχθεί υπολογίζεται σε 2,23 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε έως και 10 δόσεις από τους υπόχρεους ιδιοκτήτες, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Μαΐου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

ΕΝΦΙΑ: Την επόμενη εβδομάδα η ανάρτηση των νέων λογαριασμών-1

Με βάση τον σχεδιασμό, μικρότερο φόρο θα καταβάλουν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ίδιο θα πληρώσουν 900.000 και υψηλότερο 350.000.

Τι έχει αλλάξει

1. Δημιουργήθηκε νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου τόσο για τα κτίσματα όσο και για τα οικόπεδα με διεύρυνση των κλιμακίων και νέους συντελεστές. Οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων μειώνονται, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση.

Στις περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ. Ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 27%. Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6.

2. Μειώθηκαν οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσοσταθμικά περίπου κατά 50%. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

3. Ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα και διατηρείται αμετάβλητος για τα νομικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Στη θέση του συμπληρωματικού φόρου επιβάλλεται πλέον ένας φόρος επί της αξίας του ακινήτου (ειδικός φόρος ακινήτων). Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Επίσης, για τις πολύ μεγάλες περιουσίες δεν θα υπάρχουν εκπτωτικοί συντελεστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή