Φοβούνται ύφεση οι CEO ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Φοβούνται ύφεση οι CEO ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Υφεση προ των πυλών της Ευρώπης βλέπουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, από τους γερμανικούς ομίλους Bosch και Volkswagen μέχρι τη γαλλική Societe Generale.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση προ των πυλών της Ευρώπης βλέπουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, από τους γερμανικούς ομίλους Bosch και Volkswagen μέχρι τη γαλλική Societe Generale. Αιτία, βεβαίως, δεν είναι άλλη από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι οικονομίες της Ευρώπης, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, αλλά και τη νέα επιδείνωση που προκαλεί στην εφοδιαστική αλυσίδα το νέο κύμα στην Κίνα και τα απανωτά lockdowns.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch, Στέφαν Χάρτουνγκ, τονίζει πως η ύφεση φαίνεται να έρχεται, αλλά προσθέτει πως «και πάλι η καταναλωτική ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές και για ορισμένα είδη όπως για οικιακές συσκευές και για οχήματα». Ομοίως την περασμένη εβδομάδα ο Ολα Καλένιους, διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz, επισήμανε πως η κατάσταση στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστούν «εξαιρετικά δυσχερείς τις συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον» για τη γερμανική βιομηχανία πολυτελών οχημάτων. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα προβλήματα είναι τριών ειδών: η συνεχιζόμενη έλλειψη μικροεπεξεργαστών, τα νέα lockdowns στην Κίνα, που είναι κύρια αγορά της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και οι ελλείψεις που προκαλεί ο πόλεμος». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο ομόλογός του της Volkswagen, Χέρμπερτ Ντίες, τονίζοντας πως η επιχείρησή του «αντιμετωπίζει ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις».

Αιτία, τα αλλεπάλληλα πλήγματα από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, ο Μαρκ Μπράνσον, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής BaFin, υπογραμμίζει πως αν κλιμακωθεί περαιτέρω ο πόλεμος στην Ουκρανία ή διακοπεί η προσφορά ενέργειας, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση αφού οι βιομηχανίες της είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες σε οποιαδήποτε έλλειψη ενέργειας. Οπως σημειώνει ο ίδιος, «παρατηρούμε ότι ήδη η ανάπτυξη είναι σε μηδενικά επίπεδα σε πολλές χώρες, όπως και στην ίδια τη Γερμανία, και οι οικονομίες αυτών των χωρών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες».

Στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, Γαλλία, επικρατεί ανάλογη ανησυχία. Ο Σλαβομίρ Κρούπα, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, αναφέρει πως η γαλλική τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά τις οικονομικές εξελίξεις με έντονη ανησυχία. «Βλέπουμε πως κυρίαρχη εξέλιξη στο μακροοικονομικό τοπίο είναι η ενεργειακή κρίση, που υπάρχει πριν από τον πόλεμο και η οποία επιτάχυνε τον πληθωρισμό, ενώ αυξάνονται οι προσδοκίες για περαιτέρω επιτάχυνσή του, επίσης παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσουμε σε ύφεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή