Ρωσικό πετρέλαιο: Σκληρές διαπραγματεύσεις για εξαιρέσεις από το εμπάργκο

Ρωσικό πετρέλαιο: Σκληρές διαπραγματεύσεις για εξαιρέσεις από το εμπάργκο

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την προοπτική σύγκλησης έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αν δεν προκύψει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνεχίστηκαν, χωρίς να ολοκληρωθούν, χθες οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με δύο ομάδες χωρών να ζητούν ειδική μεταχείριση σχετικά με το εμπάργκο στις εισαγωγές και την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την προοπτική σύγκλησης έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αν δεν προκύψει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν χαρακτήρισε χθες την πρόταση της Κομισιόν «πυρηνική βόμβα» κατά της ουγγρικής οικονομίας. Η αρχική πρόταση της Επιτροπής προέβλεπε να δοθεί στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία ένας επιπλέον χρόνος (έως το τέλος του 2023) για να μηδενίσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών. Η νεότερη συμβιβαστική πρόταση, μετά τις προχθεσινές διαβουλεύσεις, αυξάνει την περίοδο εξαίρεσης για τις δύο χώρες σε δύο χρόνια.

Ο κ. Ορμπαν, μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο χθες το πρωί, ζήτησε πενταετή περίοδο χάριτος. Ζήτησε επίσης την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στη χώρα του (7,2 δισ. ευρώ), η οποία δεν έχει εγκριθεί από την Κομισιόν για λόγους που συνδέονται με την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου από την Ουγγαρία.

Αν δεν προκύψει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων, αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Σλοβακία, από την πλευρά της, επέμενε έως το βράδυ της Πέμπτης σε τρία χρόνια. Περίοδο χάριτος εξακολουθούσαν να ζητούν επίσης η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Κροατία.

Αντίστοιχα, εξαίρεση από την εφαρμογή του μέτρου για την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε τρίτες χώρες από πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων διεκδικούσαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συμβιβαστική πρόταση για τις τρεις χώρες τούς έδινε παράταση τριών μηνών από την ημερομηνία υιοθέτησης του πακέτου για να τερματίσουν τα πλοία συμφερόντων τους τη μεταφορά πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τη Ρωσία.

Δεδομένης της σημασίας που έχει για την Ε.Ε. το να δυσχεράνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη δυνατότητα της Ρωσίας να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα από την Ευρώπη πουλώντας το πετρέλαιό της αλλού, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωναν χθες ότι αυτό ήταν το καλύτερο στο οποίο θα μπορούσαν να ελπίζουν η Αθήνα και οι συνοδοιπόροι της.

Υπενθυμίζεται ότι με το έκτο πακέτο κυρώσεων προστίθεται στη λίστα των πιστωτικών ιδρυμάτων που αποκόπτονται από το σύστημα διεκπεραίωσης συναλλαγών SWIFT η Sberbank –η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα– αλλά και ακόμα δύο τράπεζες. Περιλαμβάνονται, επίσης, περιοριστικά μέτρα κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και αξιωματικών του ρωσικού στρατού που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου. Επιπλέον, βάσει της πρότασης της Κομισιόν, θα απαγορευτεί η μετάδοση στην Ε.Ε. του προγράμματος τριών κρατικών τηλεοπτικών δικτύων της Ρωσίας, ενώ ευρωπαϊκές εταιρείες επικοινωνίας, συμβουλευτικής και λογιστικών υπηρεσιών θα απαγορεύεται πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ρωσικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή