Στην Credit Suisse η «σιδηρά κυρία» της Ιρλανδίας

Στην Credit Suisse η «σιδηρά κυρία» της Ιρλανδίας

H «σιδηρά κυρία» του τραπεζικού κλάδου της Ιρλανδίας, Φρανσέσκα Μακντόνα, μετακινείται προς την Credit Suisse, η οποία χειμάζεται από προβλήματα και σκάνδαλα εδώ και αρκετά χρόνια.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «σιδηρά κυρία» του τραπεζικού κλάδου της Ιρλανδίας, Φρανσέσκα Μακντόνα, μετακινείται προς την Credit Suisse, η οποία χειμάζεται από προβλήματα και σκάνδαλα εδώ και αρκετά χρόνια. Πάντως, δεν είναι η πρώτη που εγκαταλείπει την Ιρλανδία λόγω του γεγονότος πως ισχύει ανώτατο όριο αποδοχών για τα τραπεζικά στελέχη στη χώρα. Είναι η πέμπτη από σειρά συναδέλφων που αποχωρούν από τα δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της Ιρλανδίας την τελευταία τετραετία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times, στα νέα της καθήκοντα θα χρειαστεί κάθε ουγγιά της αυτοπεποίθησής της και των αντοχών της, αλλά και της αποτελεσματικότητάς της, διότι η Credit Suisse είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ατυχήματα. Η 47χρονη Μακντόνα μπορεί να λάβει εύσημα για το ότι συνέβαλε στην ανασυγκρότηση της Τράπεζας της Ιρλανδίας, η οποία πλέον πιθανολογείται πως φέτος θα παύσει να τελεί υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Ως νέα διευθύντρια Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, τώρα, στην ελβετική Credit Suisse, θα κληθεί να διαχειριστεί το ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια ξεσπάει σε αυτήν η μία κρίση μετά την άλλη. Τα προβλήματα ποικίλλουν, από ένα σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας μέχρι σοβαρές ζημίες από την εσφαλμένη και δαπανηρή διαχείριση επενδυτικών κινδύνων.

Η Φρανσέσκα Μακντόνα είναι το πέμπτο κατά σειρά τραπεζικό στέλεχος που αποχωρεί από τα δύο μεγάλα ιρλανδικά πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία τετραετία.

Οι προκλήσεις, που αντιμετώπισε η Φρανσκέσκα Μακντόνα στην Τράπεζα της Ιρλανδίας την έχουν θωρακίσει με πλούσια εμπειρία, ώστε να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις στην ελβετική τράπεζα, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Στην Τράπεζα της Ιρλανδίας τοποθετήθηκε προ πενταετίας εν μέσω σκανδάλου στεγαστικών δανείων, όταν η κεφαλαιοποίησή της ήταν η μισή της ανταγωνιστικής της ΑΙΒ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Τόμας Γκοτστάιν, δήλωσε στους Financial Times ότι η Φρανσέσκα Μακντόνα κατά τη διαδικασία πρόσληψής της είχε εντυπωσιάσει τους συμμετέχοντες με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της. «Εχει πολύ μεγάλη σχετική εμπειρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικής από την εποχή της στην Τράπεζα της Ιρλανδίας και προηγουμένως στην HSBC. Ο συνδυασμός των δεξιοτήτων της είναι επωφελής και για εκείνη και για εμάς», είπε. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει άριστη εντύπωση η Φρανσέσκα Μακντόνα, της οποίας οι γονείς δεν είναι πανεπιστημιακής μορφώσεως – εκείνη γεννήθηκε στο νότιο Λονδίνο. Οταν απορρίφθηκε η αίτησή της από τρία πανεπιστήμια της Οξφόρδης, τους τηλεφώνησε, πεπεισμένη ότι είχε γίνει λάθος. «Νομίζω ότι υπήρξε ένα γραφειοκρατικό λάθος, σίγουρα είμαι προορισμένη να έλθω σε εσάς», θυμάται να τους είπε. Τελικά το ένα τής ζήτησε να προσέλθει και να τους πείσει για την ικανότητά της. Αποφοίτησε από το Γκρεϊφράιαρς, έχοντας σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομία. Πιστώνει την ανθεκτικότητά της στο ότι είναι παιδί πρόσφυγα, μιας και η μητέρα της μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως έφηβη κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Σουέζ, στο ότι είναι γυναίκα, αλλά και στο ότι φοίτησε σε δημόσιο σχολείο.

Μετά το πανεπιστήμιο, «το πάθος της να εξερευνήσει τον κόσμο και ένα υψηλό φοιτητικό δάνειο» την έκαναν να συμμετάσχει σε πρόγραμμα πτυχιούχων ασκουμένων στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της HSBC, σε ηλικία 22 ετών. Εμεινε στην τράπεζα υπηρετώντας σε διάφορες θέσεις ανά τον κόσμο επί 20 χρόνια, προτού μεταπηδήσει στην Τράπεζα της Ιρλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή