Μεγάλη γαλλική επιχειρηματική αποστολή από αύριο στην Αθήνα

Μεγάλη γαλλική επιχειρηματική αποστολή από αύριο στην Αθήνα

Στελέχη περισσότερων από 20 μεγάλων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων καταφθάνουν αύριο Δευτέρα στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, τον ΣΕΒ αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στελέχη περισσότερων από 20 μεγάλων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων καταφθάνουν αύριο Δευτέρα στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, τον ΣΕΒ αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες. Πρόκειται για επιχειρηματική αντιπροσωπεία του MEDEF, του ομόλογου του ΣΕΒ συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Γαλλίας. Η γαλλική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον πρόεδρο Geoffroy Roux de Bézieux και πέντε υψηλόβαθμα στελέχη του MEDEF, καθώς και από 27 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 23 κορυφαίες γαλλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Airbus, Bollore, Bouygues Batiment International, Egis, Fives, Galileo Global, Idemia, Iveco France, Naval Group, Ratp Developpement, Safran, Saur International, Sulo, Thales και Vinci Concessions. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της γαλλικής αποστολής με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες από τις παραπάνω γαλλικές εταιρείες έχουν ήδη δραστηριότητα στην Ελλάδα ή διεκδικούν παραχωρήσεις και έργα. Οι εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές και το 2021 ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 11,2%. Στο μεταξύ, αποφασίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην πρώτη μετά την πανδημία σύνοδο του World Economic Forum στο Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου.

Ενώ πέρυσι επικρατούσε επενδυτική φρενίτιδα και όλο και περισσότερες startups έφθασαν να έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολ., τώρα ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, το «πάγωμα» των IPOs και η αστάθεια που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει τους επενδυτές να κάνουν πίσω, ζητώντας από τους ιδρυτές των startups σύνεση στη διαχείριση των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σε αυτές. Αποτέλεσμα; Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις «καίνε» κεφάλαια (cash burn) χωρίς να μπορούν να τα αναπληρώσουν και προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού. Τελευταία, η Cameo του Ελληνοαμερικανού Steven Galanis, στην οποία, μεταξύ άλλων, έχουν επενδύσει η Google Ventures και η Softbank, γνωστοποίησε πως απολύει 87 άτομα. Σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν η Robinhood (300 άτομα), η fintech Mainstreet και άλλες επιτυχημένες startups.

O Γ. Κάτσικας νέος πρόεδρος στην HBA

Με συμμετοχή-ρεκόρ, που άγγιξε το 80%, εκλέχθηκε η νέα εκτελεστική επιτροπή της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒΑ), πρόεδρος και επικεφαλής της οποίας αναδείχθηκε ο Γιώργος Κάτσικας, Managing Director της UBS Investment Bank. Από τη σύνθεση της επιτροπής προκύπτει ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια υπάρχει ένα μείγμα εξαιρετικά έμπειρων στελεχών από πρωτοκλασάτες τράπεζες του City. Ο πρόεδρος και τα περισσότερα μέλη είναι επαγγελματίες με μακρόχρονη σταδιοδρομία στις πιο ανταγωνιστικές επενδυτικές τράπεζες του κόσμου. 

To σωστό timing μιας συναλλαγής

Η αποτίμηση της δραστηριότητας των ΑΠΕ του ομίλου «Ελλάκτωρ» αντί ποσού 1 δισ. ευρώ, με βάση τους όρους της συμφωνίας που κυοφορείται με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil), αποτελεί και μια σαφή υπενθύμιση του σωστού χρόνου (timing αγγλιστί) μιας επιχειρηματικής συναλλαγής. Για παράδειγμα, το 2016, όταν ακόμα η σχετική δραστηριότητα αναπτυσσόταν, ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας ήταν θιασώτης της ανάγκης να πωληθεί αντί ενός ποσού της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, με βάση τις προσφορές που είχαν υποβληθεί στα γραφεία της «Ελλάκτωρ». Οι «κακές γλώσσες» ανέφεραν ότι ο κ. Μπόμπολας έκρινε πως «οι συνθήκες για την πώληση των ΑΠΕ είχαν ωριμάσει» και ότι ο όμιλος έπρεπε να επικεντρωθεί στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις. Ηταν η περίοδος που είχαν ξεκινήσει οι εσωτερικές έριδες με την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση, στην αρμοδιότητα των οποίων ήταν τότε οι ΑΠΕ, με αποτέλεσμα μια πώληση να είχε ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό του αντικειμένου και της επιρροής τους.

Μεγάλη γαλλική επιχειρηματική αποστολή από αύριο στην Αθήνα-1

Η PwC ανέλαβε σύμβουλος για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ

Η PriceWaterhouseCoopers ανέλαβε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό το έργο του συμβούλου για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Σε αυτή τη φάση ο μετασχηματισμός του ομίλου εκτείνεται σε όλο το εύρος των λειτουργιών (εμπορικό, δίκτυο εξυπηρέτησης, διανομή, κέντρα διαλογής και διαβιβάσεις). Προβλέπονται ακόμη ριζικές αλλαγές στο βασικό μοντέλο λειτουργίας. Ενας από τους βασικούς στόχους είναι η ταχύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών και των πολιτών σε ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ. Από την παράδοση των δεμάτων μέχρι τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη διανομή των συντάξεων ανά την επικράτεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή