ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Δέσμη μέτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων

Συνεργασία ΟΑΕΔ – τουριστικών επιχειρήσεων και στοχευμένοι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ.

Τουρισμός: Δέσμη μέτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων

Τέσσερις δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό – επισιτισμό αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ετσι, και με στόχο την πλήρωση μέρους των θέσεων από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), οι τουριστικές επιχειρήσεις θα δηλώσουν το σύνολο των κενών τους θέσεων έως το τέλος Μαΐου στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να επιλεγούν οι καταλληλότεροι από τη λίστα των ανέργων του Οργανισμού.

Στη σύσκεψη, που στόχο είχε την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων, την επιστροφή των ανέργων της ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και κατ’ επέκταση της εικόνας της χώρας στη διεθνή αγορά, αποφασίστηκαν τα εξής:


1. Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και τις σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της υπηρεσίας θα υποδείξουν στις επιχειρήσεις, έως τις 15 Ιουνίου, τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις για την κάλυψη των θέσεων. Ηδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

2. Η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις. Παράλληλα θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό.

3. Το ΣΕΠΕ ξεκινάει άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο σε ξενοδοχεία αλλά και στην εστίαση και συνολικά στους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και τον χρόνο εργασίας.

4. Ειδικότερα στο θέμα των αμοιβών στη σύσκεψη τονίστηκε α) ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία, η οποία ισχύει έως το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου, και β) ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει εργαζομένους και εργοδότες να προχωρήσουν σε αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, χωρίς να παραγνωρίζεται, όμως, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αντίστοιχες συσκέψεις θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθούν και με τους εκπροσώπους τόσο του κλάδου της εστίασης όσο και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς κ. Β. Κικίλια και Κ. Χατζηδάκη, άμεσα, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, θα ληφθούν αποφάσεις προκειμένου οι άνεργοι να βρουν δουλειά και οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το ελληνικό τουριστικό προϊόν ανταγωνιστικό.