Σαντορίνη: Ξεκίνησαν τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης

Θα γίνουν προσπάθειες να ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη τουριστική σεζόν.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Σαντορίνης και στις συχνές διακοπές ρεύματος που ταλαιπωρούν κατοίκους και επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες θα βάλει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, η έναρξη του οποίου ξεκινάει 9 χρόνια μετά το εφιαλτικό μπλακ άουτ του 2013. Το έργο, που εγκαινιάστηκε χθες από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ παρουσία εκπροσώπων των ανάδοχων εταιρειών, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, αλλά ο ΑΔΜΗΕ, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάνος Μανουσάκης, θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να είναι έτοιμο πριν από την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν.

Η ενεργειακή κρίση, ωστόσο, με το ράλι των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν προσθέσει προκλήσεις για τον ΑΔΜΗΕ και τα έργα διασύνδεσης των νησιών. Το πρόσθετο αυτό κόστος, σύμφωνα με στελέχη του Διαχειριστή και με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι ανάδοχοι των συμβασιοποιημένων έργων, είναι της τάξεως του 15%-20% του αρχικού προϋπολογισμού.

Στη βάση αυτού του ποσοστού και σε συνεννόηση με τη ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ επικαιροποίησε και τον προϋπολογισμό των διασυνδέσεων των Κυκλάδων που δεν έχουν ακόμη συμβολαιοποιηθεί. Πρόκειται για συνολικά έργα (συμβολαιοποιημένα και μη) ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανατιμηθούν κατά 250-300 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα οριστικοποιηθεί και θα εγκριθεί από τη ΡΑΕ, αναπροσαρμόζοντας προς τα πάνω το ετήσιο εγγυημένο έσοδο του ΑΔΜΗΕ και αντιστοίχως τα τέλη χρήσης συστήματος που πληρώνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τη μείωση των ΥΚΩ με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων. Αν και οι πρώτες διασυνδέσεις άρχισαν να λειτουργούν από το 2018, μέχρι σήμερα οι καταναλωτές δεν έχουν επωφεληθεί από μείωση των ΥΚΩ.

Θα γίνουν προσπάθειες να ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη τουριστική σεζόν.

Η έναρξη της διασύνδεσης της Σαντορίνης σηματοδοτεί και την έναρξη της τέταρτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 165 εκατ. ευρώ έχουν διασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, «με την ολοκλήρωση της Δ΄ Φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, κλείνει ένας κύκλος επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, με τον οποίο θωρακίζονται ενεργειακά περισσότερα από 20 νησιά των Κυκλάδων. Η λειτουργία του έργου θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150.000 τόνους και θα δημιουργήσει νέο ηλεκτρικό χώρο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ».

Χθες θεμελιώθηκε ο υποσταθμός υψηλής τάσης 150 KV που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος από την κοινοπραξία Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και της κινεζικής Xian Energy, προϋπολογισμού 25,83 εκατ. ευρώ. Σε αυτόν θα καταλήγει το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασυνδέει τη Σαντορίνη με τη Νάξο, μήκους 82,5 χλμ., το οποίο κατασκευάζει o όμιλος «Ελληνικά Καλώδια», έργο προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Το καλώδιο ενσωματώνει οπτικές ίνες και θα ποντιστεί σε βάθος 435 μέτρων.

Στις προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ είναι και οι διεθνείς διασυνδέσεις. Μέσα στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, ξεκινούν άμεσα οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, προχωρούν οι συζητήσεις για τη δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία, ενώ σχεδιάζονται νέες διασυνδέσεις με την Αλβανία και την Τουρκία, καθώς και η αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο κ. Μανουσάκης έκανε ειδική αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου ανακοινώνοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ θα μεταβούν στο Κάιρο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη μελέτη σκοπιμότητας και να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι επαφές με την Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή