Ρωσία: Αύξηση της ανεργίας φέρνει η αποχώρηση των πολυεθνικών

Ρωσία: Αύξηση της ανεργίας φέρνει η αποχώρηση των πολυεθνικών

Ισχυρός ο αντίκτυπος των κυρώσεων της Δύσης στη ρωσική αγορά εργασίας.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα στην αγορά εργασίας της Ρωσίας έχουν επιφέρει οι κυρώσεις της Δύσης στη χώρα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά εξαιτίας της αποχώρησης πολλών πολυεθνικών εταιρειών από την περιοχή. Ρεπορτάζ της Deutsche Welle μεταδίδει τις ιστορίες νέων ανθρώπων που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας λίγο καιρό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την DW, η Τατιάνα Μιχαΐλοβα, οικονομολόγος και λέκτορας στη Ρωσική Σχολή Οικονομικών Επιστημών στη Μόσχα, επισημαίνει ότι οι κυρώσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής. Οι περιορισμοί θα οδηγήσουν σε απομόνωση και τεχνολογική οπισθοδρόμηση. Η ειδικός τονίζει ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της οικονομίας που χρησιμοποιούν ξένα εξαρτήματα, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία, ακόμη και η γεωργία, αφού οι σπόροι αγοράζονται και από το εξωτερικό.

«Οι εταιρείες θα αναγκαστούν να κλείσουν και να απολύσουν υπαλλήλους. Η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες θα μειωθεί, επειδή ο πληθυσμός θα γίνεται φτωχότερος και αυτό θα επηρεάσει όλους τους τομείς, μέχρι και τα κομμωτήρια», λέει η κ. Μιχαΐλοβα. Μιλώντας στην DW, η Αλιόνα από τη Μόσχα διηγείται την ιστορία της. Είναι 19 ετών, εργαζόταν ως πωλήτρια στην ισπανική αλυσίδα έτοιμων ρούχων Zara και πίστευε πως η δουλειά ήταν εύκολο να συνδυαστεί με τις σπουδές της. Στις αρχές Μαρτίου ωστόσο η εταιρεία ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι τα υποκαταστήματα στη Ρωσία θα κλείσουν. «Οι συνάδελφοί μου και εγώ το περιμέναμε, αλλά όχι τόσο γρήγορα», δηλώνει η ίδια. Από την άλλη, η Μαρίνα θέλει επίσης να βρει μια δουλειά, μέσω της οποίας θα μπορεί η ίδια να εξελιχθεί. Τον χειμώνα της προσφέρθηκε μια δουλειά σε μια εταιρεία, στην οποία ήθελε να εργαστεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας η διοίκηση αποφάσισε ότι δεν θα προσληφθούν πλέον άλλοι νέοι υπάλληλοι.

Η απώλεια εργασίας είχε σοβαρό αντίκτυπο στον ψυχισμό του Αλεξάντερ. «Αν δεν είχα περάσει το τεστ, θα ήταν δικό μου λάθος και θα μπορούσα να το αναπληρώσω. Αλλά συνέβη κάτι που δεν μπορούσα ούτε να το προβλέψω ούτε να το αλλάξω και αυτό πονάει», αναφέρει στην DW, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον ισχυρό αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική αγορά εργασίας έχει αποτυπώσει και το περιοδικό Forbes, το οποίο υπολογίζει ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους στη Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή