Πληθωρισμός: Χωρίς φρένο το ράλι ανατιμήσεων

Πληθωρισμός: Χωρίς φρένο το ράλι ανατιμήσεων

Σε επίπεδα 1994 επέστρεψε ο πληθωρισμός, καθώς δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις και τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 10,2%, στο ίδιο επίπεδο που είχε διαμορφωθεί 28 χρόνια πριν, τον Απρίλιο του ’94.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα 1994 επέστρεψε ο πληθωρισμός, καθώς δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις και τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 10,2%, στο ίδιο επίπεδο που είχε διαμορφωθεί 28 χρόνια πριν, τον Απρίλιο του ’94. Τελευταία φορά που στην Ελλάδα είχαμε διψήφιο ετήσιο πληθωρισμό μήνα Απρίλιο ήταν εκείνη τη χρονιά, ενώ τελευταία φορά γενικώς που είχαμε διψήφιο πληθωρισμό ήταν τον Φεβρουάριο του 1995, όταν διαμορφώθηκε σε 10%. Το εντυπωσιακό και ταυτόχρονα ανησυχητικό για την ένταση του φαινομένου και κυρίως για τις επιπτώσεις του δεν είναι μόνο οι τεράστιες αυξήσεις τιμών σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όταν ήδη η οικονομία βρισκόταν σε τροχιά μεγάλων ανατιμήσεων. Από αυτό και μόνο το στοιχείο εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι ακόμη και εάν είχαμε σύντομα παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και εξομάλυνση της παραγωγής και της διακίνησης αγαθών στην Κίνα, η αποκλιμάκωση των τιμών θα αργήσει.

Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, ωστόσο, καθώς στο ορατό μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχει λύση στην Ουκρανία, ενώ τα προβλήματα στην Κίνα με τα νέα lockdowns αυξάνονται αντί να μειώνονται. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση νέα, αναπροσαρμοσμένα τιμολόγια από τους προμηθευτές πρώτων υλών και παρόχων υπηρεσιών, κάτι που σημαίνει περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, ενώ στα σούπερ μάρκετ καταφθάνουν συνεχώς νέοι τιμοκατάλογοι με ανατιμήσεις. Εταιρείες που ήδη είχαν προβεί σε ανατιμήσεις προχωρούν σε νέες, ενώ και όσες ακόμη είχαν «αντέξει» έως τώρα, προχωρούν πια σε αυξήσεις τιμών για να διασφαλίσουν, όπως υποστηρίζουν, τη βιωσιμότητά τους.

Πληθωρισμός: Χωρίς φρένο το ράλι ανατιμήσεων-1

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,2%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση παρατηρούνται στα εξής προϊόντα: φυσικό αέριο 122,6%, ηλεκτρισμός 88,8%, πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, καύσιμα και λιπαντικά 29%, ακτοπλοϊκά εισιτήρια 17,7%, ξενοδοχεία 16,1%, αεροπορικά εισιτήρια 15,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο έχουν υπολογισθεί και αφού έχουν ληφθεί υπόψη οι επιδοτήσεις. Με άλλα λόγια, χωρίς τις επιδοτήσεις το ποσοστό αύξησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Πολύ μεγάλες είναι οι αυξήσεις τιμών σε βασικά τρόφιμα: στα έλαια και λίπη 22%, στα κρέατα 14,1%, στα λαχανικά 13,8%, στα γαλακτοκομικά και αυγά 11,7%, στο ψωμί – δημητριακά 10%, στα φρούτα 8,6%, στον καφέ 7,1%. Το πόσο ραγδαίο είναι το φαινόμενο του πληθωρισμού στην παρούσα συγκυρία φαίνεται από τα στοιχεία για τις μηνιαίες μεταβολές. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022 κατά 2,1%, ενώ καταγράφονται οι ακόλουθες επιμέρους αυξήσεις σε μηνιαία βάση: φυσικό αέριο 26,2%, ηλεκτρισμός 5,3%, πετρέλαιο θέρμανσης 4,3%, πουλερικά 8%, μοσχάρι 6,4%, χοιρινό 6,5%, ψωμί 5%, γάλα φρέσκο 4%, γιαούρτι 5,5%, αυγά 3,9%, κατεψυγμένα λαχανικά 4,7%. Τον Απρίλιο εξάλλου, λόγω Πάσχα, η τιμή του αρνιού και του κατσικιού αυξήθηκε κατά 20,7% σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Επιπλέον, πέρα από τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ξενοδοχεία που καταγράφηκαν σε ετήσια βάση, σε μηνιαία βάση προκύπτει και σημαντική αύξηση των χρεώσεων για τα πακέτα διακοπών, της τάξεως του 6,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή