Προϋπολογισμός: Το ενεργειακό σοκ αυξάνει το έλλειμμα, προειδοποιεί η Fitch

Προϋπολογισμός: Το ενεργειακό σοκ αυξάνει το έλλειμμα, προειδοποιεί η Fitch

Οι χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και οι κρατικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση οδηγούν σε μικρότερη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2022 απ’ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και οι κρατικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση οδηγούν σε μικρότερη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2022 απ’ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος εκτιμά πως θα παραμείνει βιώσιμο παρά την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και εξακολουθεί να αναμένει μείωση του δείκτη χρέους τα επόμενα δύο χρόνια στο 182%.

Η Fitch αναμένει ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί φέτος, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω βελτίωση στον τουρισμό και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διατηρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στο 3,5%, την οποία είχε μειώσει τον Μάρτιο από το 4,1%, ενώ στο 3,2% τοποθετεί την ανάπτυξη το 2023.

Ο οίκος υπογραμμίζει πως τα στοιχεία δείχνουν απότομη πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί απότομα κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας αλλά και των επιπτώσεων από τον αποπληθωρισμό την άνοιξη του 2021.

Το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο παρά την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τονίζει.

Επιπλέον, η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας και το 11% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, με την ΕΚΤ να υπολογίζει ότι η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,8% εάν η προσφορά φυσικού αερίου μειωνόταν κατά 10%, οδηγώντας σε εφαρμογή δελτίου.

Η Fitch επισημαίνει πως αν και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας το 2021 βελτιώθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι ανέμενε, προβλέπει πιο μικρή μείωση του ελλείμματος το 2022-2023 λόγω του πιο υποτονικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των κυβερνητικών μέτρων για την ενέργεια. Ετσι εκτιμά πως το έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,8% φέτος και στο 3,1% το 2023.

Ο οίκος εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού χρέους. Ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ μειώθηκε στο 193,3% στο τέλος του 2021 έναντι 195,0% που ανέμενε, με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του να υποδηλώνουν ότι θα μειωθεί σε περίπου 182% έως το 2023, παρά τη μικρότερη μείωση του ελλείμματος λόγω της ακόμα ισχυρής δυναμικής της ονομαστικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το sell-off στα ομόλογα, η Fitch αναφέρει πως αν και οι αποδόσεις τους έχουν αυξηθεί απότομα, το χαμηλό εμπορεύσιμο μερίδιο του χρέους και η μακρά μέση διάρκεια (20,5 έτη) μετριάζουν τον αντίκτυπο στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή