Νέα δάνεια 1 δισ. σε επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο από τις τράπεζες

Νέα δάνεια 1 δισ. σε επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο από τις τράπεζες

Το μεγαλύτερο μέρος των χορηγήσεων κατευθύνθηκε στις μικρομεσαίες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δάνεια άνω του 1 δισ. ευρώ χορήγησαν οι τράπεζες το α΄ τρίμηνο του έτους με το μεγαλύτερο μέρος να απορροφούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιστρέφοντας την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων στις νέες χρηματοδοτήσεις. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη στατιστική βάση δεδομένων AnaCredit (analytical credit datasets), που δημοσιεύει η ΤτΕ, με βάση τα οποία οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις άντλησαν το α΄ τρίμηνο του 2022 δάνεια ύψους 544 εκατ. ευρώ έναντι 475 εκατ. ευρώ που άντλησαν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις πρωτοστάτησαν στις εκταμιεύσεις τόσο το 2020 όσο και το 2021, απορροφώντας συνολικά δάνεια 5,1 δισ. και 4,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα, οι μικρομεσαίες χρηματοδοτήθηκαν το ίδιο διάστημα με νέες πιστώσεις ύψους 4,9 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ σαφής είναι και η υπεροχή τους σε ό,τι αφορά τη συνολική χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

Η στατιστική βάση δεδομένων AnaCredit περιλαμβάνει όλα τα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 20.000 ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, από το σύνολο των 56 δισ. ευρώ του υπολοίπου της χρηματοδότησης τα 22,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς 680 μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους και έχουν τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ και οι οποίες, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ, απορροφούν πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης. Οι μεσαίες, οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ, αριθμούν περί τις 60.000 και απορροφούν τα υπόλοιπα 33,9 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από τα δύο τρίτα του συνολικού δανεισμού.

Από το σύνολο των 56 δισ. του υπολοίπου της χρηματοδότησης τα 22,1 δισ. είναι δάνεια προς 680 μεγάλες επιχειρήσεις.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ προκύπτει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρείται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σταθεροποίηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες λίγο πάνω από τα 56 δισ. ευρώ, ανακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων ετών. Μέχρι σήμερα τα υπόλοιπα των δανείων προς τις επιχειρήσεις μειώνονταν σταθερά μήνα με τον μήνα, παρά τις νέες χορηγήσεις στις οποίες προχωρούσαν οι τράπεζες. Η βασική αιτία ήταν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων και οι μεγάλες αποπληρωμές που οδηγούσαν σε μείωση των υπολοίπων χρηματοδότησης. Η τάση αυτή δείχνει να ανακόπτεται από τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του έτους στον βαθμό που οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων δανείων, με συνέπεια να καταγράφεται καθαρή πιστωτική επέκταση με νέα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η σταθεροποίηση αυτή διαπιστώνεται παρά το γεγονός ότι οι νέες εκταμιεύσεις κατά το α΄ τρίμηνο υπολείπονται σε σχέση με αυτές του α΄ τριμήνου του 2021, διάστημα κατά το οποίο τα νέα δάνεια από τις τράπεζες ανήλθαν στο 1,3 δισ. ευρώ, μια τάση που επιβραδύνθηκε τους επόμενους μήνες του 2021, προσγειώνοντας τις νέες εκταμιεύσεις στα 7,4 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους έναντι 10,1 δισ. ευρώ το 2020.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων τραπεζικών δανείων το α΄ τρίμηνο του έτους κατευθύνθηκε στη μεταποίηση, κλάδος στον οποίο εκταμιεύθηκαν δάνεια ύψους 268 εκατ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά ο κλάδος με τις περισσότερες εκταμιεύσεις αναδεικνύεται το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 199 εκατ. ευρώ. Επεται ο κλάδος του τουρισμού με εκταμιεύσεις 142 εκατ. ευρώ, ενώ με μικρότερα ποσά νέων εκταμιεύσεων ακολουθούν οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες, η μεταφορά και αποθήκευση και ο κλάδος της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή