Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για ύφεση λόγω του υψηλού πληθωρισμού, καθώς δεν διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από τέσσερις διαδοχικές πτώσεις. Ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.243 μονάδες με άνοδο 0,37%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,15%, στις 13.530 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε κέρδη 0,51%, στις 6.116 μονάδες, και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε άνοδο 0,68%. Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 1,04% στις 23.069 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε αμετάβλητος στις 8.139 μονάδες, παρόλο που ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως και τις 8.259.

Μεταξύ των μετοχών που ξεχώρισαν ήταν η Swedish Match με άνοδο 25%, αφότου η εταιρεία προϊόντων νικοτίνης επιβεβαίωσε ότι έχει δεχθεί προσέγγιση εξαγοράς της από τον κολοσσό του κλάδου Philip Morris. Η Munich Re ανακοίνωσε μικρή αύξηση κερδών στο τρίμηνο και σημείωσε άνοδο 1,54%.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για ύφεση λόγω του υψηλού πληθωρισμού, καθώς δεν διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής της. Ο επικεφαλής της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο για να μην επιτρέψει στον πληθωρισμό να εδραιωθεί». Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Νάγκελ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να βάλει αρχικά τέλος στις αγορές ομολόγων στο τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων.

Οσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent κατέγραψε απώλειες 3,3%, στα 102,46 δολάρια. Η τιμή του χρυσού υποχωρούσε χθες 0,9%, στα 1.841 δολ. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωνε πτώση 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,0531 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή