Χρηματιστήριο: Τέλος στο πτωτικό σερί με μικρή άνοδο

Χρηματιστήριο: Τέλος στο πτωτικό σερί με μικρή άνοδο

Η ανακοίνωση για πληθωρισμό-ρεκόρ ψαλίδισε τα κέρδη της αγοράς

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο, έπειτα από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ισχυρό ριμπάουντ που κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το sell-off της Δευτέρας, με τους αγοραστές να επιστρέφουν αρκετά επιφυλακτικά. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 10,2% τον Απρίλιο, ψαλίδισαν τα κέρδη που σημείωνε το Χ.Α. στα υψηλά ημέρας και στις 873 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει έντονη μεταβλητότητα και νευρικότητα με συνεχείς εναλλαγές προσήμου, καταφέρνοντας ωστόσο να κλείσει, έστω και οριακά, θετικά.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες και την εκτόξευση του πληθωρισμού διεθνώς, αποτιμώντας το ενδεχόμενο να επιστρέψει η ύφεση στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά ειδικότερα, το Χ.Α. αναμένει και την ετυμηγορία της MSCI αύριο Πέμπτη για τυχόν νέες ελληνικές προσθήκες στους βασικούς της δείκτες, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης, με την Εθνική Τράπεζα και τη Mytilineos να τοποθετούνται από τους αναλυτές ως πιθανές υποψήφιες για ένταξη.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,19% και έκλεισε στις 860,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104,72 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 2.075,86 μονάδες, ενώ με πτώση 0,14% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.393,18 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,19% και έκλεισε στις 860,85 μονάδες, με τζίρο 104,72 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Jumbo (+3,65%), Coca-Cola (+3,33%) και Σαράντης (+3,08%), ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Aegean, ΕΛΠΕ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο -4,14% και ακολούθησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με απώλειες 2,12%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,23% στις 577,02 μονάδες, με τη Eurobank να σημειώνει κέρδη 1,22%, ενώ απώλειες 1,9% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς, στο -1,02% έκλεισε η Alpha Bank και στο -0,33% η Εθνική Τράπεζα.

Η Eurobank παραμένει η κορυφαία επιλογή της JP Morgan και έτσι τηρεί στάση overweight για τη μετοχή της, με τιμή στόχο το 1,60 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν. Overweight στάση τηρεί και για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, με τιμή στόχο τα 4,5 ευρώ από 4 ευρώ πριν και το 1,5 ευρώ από 1,6 ευρώ πριν αντίστοιχα, ενώ ουδέτερη είναι η στάση της για την Πειραιώς, με την τιμή στόχο να τοποθετείται στο 1,8 ευρώ από 2 ευρώ πριν.

Στα του Χ.Α. γενικότερα, η Depolas Investment Service επισημαίνει πως η περιοχή των 850-830 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν θα παραδοθεί εύκολα στους πωλητές και σημειώνει ότι οι εγχώριες αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις ενσωματώνουν σημαντικό discount έναντι ομοειδών εισηγμένων που συνθέτουν τους βασικούς διεθνείς δείκτες. Οπως είχε επισημάνει η Beta Securities, πτώση της αγοράς προς το σημείο στήριξης των 850 μονάδων ενδεχομένως να «ενεργοποιήσει» κάποια αντίδραση. Το σενάριο της αλλαγής τάσης, ωστόσο, απαιτεί την ανακατάληψη των 900 μονάδων με ανάλογες συναλλαγές που θα απορροφήσουν την προσφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή