Al Jazeera: Ο πόλεμος επιταχύνει τη μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου ενέργειας

Al Jazeera: Ο πόλεμος επιταχύνει τη μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου ενέργειας

Στη μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου ενέργειας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στέκεται άρθρο του Al Jazeera

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου ενέργειας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στέκεται άρθρο του Al Jazeera. Όπως υπογραμμίζεται, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, σε περίπου ένα μήνα η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει τη χώρα με τη Βουλγαρία. Το έργο αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου αερίου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία προμηθευόταν το 90% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Στις 27 Απριλίου η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες, όταν η Σόφια ανακοίνωσε πως δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό της με τη ρωσική Gazprom στο τέλος του έτους. Η Πολωνία είχε την ίδια τύχη.

Ο αναλυτής Μ. Μυριάνθης ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι χάνει πελάτες, και αποφάσισε να τους ξεκόψει από μόνος του νωρίτερα».

Η Βουλγαρία πλέον αναμένει τον αγωγό IGB για την προμήθεια φυσικού αερίου που θα προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και το οποίο η Ελλάδα θα λαμβάνει μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Pipeline (TANAP).

Ο Μ. Μαθιουλάκης, σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής, και επικεφαλής του think-tank Greek Energy Forum επεσήμανε πως η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μάλιστα σημείωσε πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή ασφάλεια μιας άλλης χώρας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στις 31 Ιανουαρίου, κοινοπραξία εταιριών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ιταλία ανακοίνωσαν την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μια νέα αρχή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία» είπε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα εγκαίνια της κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Όσο περισσότερο θα εξαρτάται η Νοτιοανατολική Ευρώπη από το αέριο της Ελλάδας, τόσο θα μεγαλώνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στα Βαλκάνια, σημειώνουν οι αναλυτές. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή