Μεγάλη αύξηση τζίρου και κερδών για την Autohellas το α΄ τρίμηνο

Μεγάλη αύξηση τζίρου και κερδών για την Autohellas το α΄ τρίμηνο

Η κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 79% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση μεγεθών και καθαρών αποτελεσμάτων εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση, η Autohellas. H εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς της βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων αλλά και στην εμπορία οχημάτων εμφάνισε από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αυξημένο κατά 12,4%, σε 145 εκατ. ευρώ, ενοποιημένο κύκλο εργασιών. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, που λόγω εποχικότητας του τουρισμού είναι πάντα το πιο αδύναμο του έτους, τα λειτουργικά κέρδη (ΕBIT) ενισχύθηκαν κατά 30%, σε 13,4 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) αυξήθηκαν κατά 79%, σε 8 εκατ. ευρώ.

Η Autohellas ενίσχυσε, σε σχέση με το 2021, τον κύκλο εργασιών από τη δραστηριότητα στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα κατά 7%, στα 41,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισηγμένη, η αύξηση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις είχε σημαντικά ισχυρότερη δυναμική λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της εσωτερικής και διεθνούς μετακίνησης μετά το τελευταίο κύμα της πανδημίας. Ως εκ τούτου, η εταιρεία πέτυχε υψηλότερα μερίδια αγοράς σε σχέση με εκείνα πριν από την πανδημία.

Η εταιρεία από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο εμφάνισε κύκλο εργασιών 145 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των μακροχρόνιων μισθώσεων, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Οι σημαντικές όμως καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις των αυτοκινήτων, από όλους τους κατασκευαστές, περιόρισαν την ανάπτυξη των εργασιών, δημιουργώντας ένα συνεχώς αυξανόμενο «πορτοφόλι – αποθεματικό» υπογεγραμμένων εκκρεμών συμβάσεων με πελάτες.

Επίσης, σημαντική συμβολή στην κερδοφορία της Autohellas είχε η μεταπώληση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου της. Οπως αναφέρει η εισηγμένη, η συγκεκριμένη δραστηριότητα, της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση παρά τις καθυστερήσεις και δυσκολίες στην παραγωγή. Κι αυτό επειδή σε επίπεδο δραστηριότητας εισαγωγής – διανομής οι εταιρείες του ομίλου διατήρησαν και αύξησαν τα μερίδιά τους, ενώ βελτίωση εμφάνισαν και σε επίπεδο υπηρεσιών λιανικής, συνεισφέροντας συνολικά περίπου 91 εκατ. ευρώ στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών. Το ποσό αυτό, που αντιπροσωπεύει αύξηση σε ποσοστό 20% σε ετήσια βάση, συνέβαλε σημαντικά στο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Με δεδομένο ότι το 70%-75% της ετήσιας κερδοφορίας του ομίλου Autohellas παράγεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, δηλαδή την τουριστική περίοδο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο ήδη έχει διαμορφωθεί, παρά τις δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες, μια ισχυρή δυναμική ανάκαμψης στις αφίξεις και στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, όπως σημειώνει η εταιρεία. Αυτή η τάση δείχνει, βάσει προκρατήσεων καταλυμάτων, ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί κατά τους επομένους μήνες. Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου έρχονται σε συνέχεια των μεγεθών-ρεκόρ της Autohellas για το σύνολο της χρήσης του 2021. Πέρυσι, παρότι επισκέφθηκαν τη χώρα κατά 42% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2019 και για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, μέχρι και τον Απρίλιο, είχε επιβληθεί lockdown, η εισηγμένη εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 642 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) αυξήθηκαν κατά 104%, σε 85 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά από φόρους τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020, σε 52,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή