Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Το σήμα αύξησης επιτοκίων που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ υπερίσχυσε τελικά του νέου πληθωριστικού σοκ στις ΗΠΑ, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στη συνεδρίαση της Τετάρτης με ισχυρά κέρδη.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σήμα αύξησης επιτοκίων που έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ υπερίσχυσε τελικά του νέου πληθωριστικού σοκ στις ΗΠΑ, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στη συνεδρίαση της Τετάρτης με ισχυρά κέρδη.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,74% στις 427,59 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα 3,6% που σημείωσε ο κλάδος των αυτοκινήτων, ενώ ο αμυντικογενής τομέας της υγείας υποχώρησε κατά 1,2%. Ακόμα καλύτερα κινήθηκε μάλιστα η υψηλή κεφαλαιοποίηση στον Stoxx 50, με ράλι 2,6%, στις 3.646 μονάδες.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με ισχυρά κέρδη 2,17%, στις 13.828 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκανε ράλι 2,5% κλείνοντας στις 6.286 μονάδες, ενώ από κοντά ακολούθησε και ο βρετανικός FTSE 100 με +1,4%, στις 7.347 μονάδες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB είχε την απόδοση της ημέρας με +2,84%, στις 23.724 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 2,13%, ολοκληρώνοντας στις 8.312 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,74% στις 427,59 μονάδες.

Στην είδηση που φαίνεται να όρισε και τον ρυθμό των συναλλαγών, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε σήμερα ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων της τράπεζας έπειτα από δέκα χρόνια μπορεί να έλθει τον Ιούλιο.

Η διάθεση της EKT να αναλάβει δράση απέναντι στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό αξιολογήθηκε θετικά από τους επενδυτές, την ώρα μάλιστα που τα νέα στοιχεία για την πορεία των τιμών στις ΗΠΑ έφεραν νέες αναταράξεις.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κινήθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τον Απρίλιο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 8,3% σε ετήσια, ενώ η αγορά περίμενε +0,2% και +8,1%, αντιστοίχως.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία, οι δείκτες σημείωσαν απότομη βουτιά, με τον Stoxx 600 να περνάει προσωρινά μάλιστα και σε αρνητικό έδαφος, ωστόσο στην πορεία επανήλθε η ψυχραιμία και οι αγορές τελικά έκλεισαν κατά βάση σε υψηλά ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αναταράξεις δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν περάσει. Ενδεικτικά, ο αναλυτής της Fidelity International Σαλμάν Αχμεντ επισήμανε ότι η ομάδα του έχει σήμα «underweight» γενικότερα για τις μετοχές παγκοσμίως, αλλά με εκείνες των ΗΠΑ σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή