Το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα θα αναπροσαρμόζεται

Το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα θα αναπροσαρμόζεται

Θα διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή του αερίου, είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μείγμα καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, στο οποίο το φυσικό αέριο και οι εισαγωγές ρεύματος συμμετέχουν σε ποσοστό 40%-50%, βρίσκεται η βάση του προβλήματος των υψηλών τιμών ρεύματος στη χώρα μας, γι’ αυτό και όσο οι τιμές φυσικού αερίου κινούνται πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, οι τιμές ρεύματος θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Την εκτίμηση αυτή μετέφερε χθες στους βουλευτές μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας. Τόνισε μάλιστα ότι «τα δεδομένα σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι αμείλικτα», και αναφερόμενος στα μέτρα προέκρινε ως το πιο ρεαλιστικό για τη μείωση των τιμών την επιβολή πλαφόν στη λιανική. Εξήγησε ωστόσο ότι λόγω της μεταβλητότητας της τιμής του φυσικού αερίου δεν μπορεί να είναι εγγυημένο. Θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη διακύμανση του φυσικού αερίου.

Ανέφερε μάλιστα ως το πλέον αποτυχημένο μοντέλο συγκράτησης των αυξήσεων αυτό της Μεγάλης Βρετανίας που επέβαλε πλαφόν σε επίπεδο έτους, με αποτέλεσμα να κλείσουν εταιρείες προμήθειας και να δημιουργήσουν ελλείμματα. Αντιθέτως, το πιο επιτυχημένο είναι αυτό της Νορβηγίας, η οποία καλύπτει τις αυξήσεις ανεξαρτήτως ορίου από τα έσοδα του ταμείου υδρογονανθράκων. «Στη χώρα μας, εφόσον δεν έχουμε τρόπο να τροφοδοτούμε οποιαδήποτε αύξηση, όπως η Νορβηγία, το σχήμα θα είναι συνέχιση της μεθοδολογίας που προετοιμάσαμε ή ένα μοντέλο με πλαφόν ανά τεχνολογία. Για να γίνει πράξη, χρειάζεται η συναίνεση της Κομισιόν που αποδεικνύεται αργή», τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ και εκτίμησε ότι είναι πιθανό το σχήμα που έχει προκοινοποιήσει η Ελλάδα να γίνει αποδεκτό και να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Δαγούμας υπεραμύνθηκε χθες της ορθότητας του πορίσματος για τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά και της ανταπόκρισης της ΡΑΕ σε ζητήματα διαφάνειας, ελέγχου της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή. «Το πόρισμα είναι τεχνοκρατικό, τεκμηριωμένο, απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν και είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς ότι δεν δεχόμαστε εντολές και παρεμβάσεις», τόνισε απαντώντας σε πλήθος ζητημάτων που έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η εισήγησή μας θα γίνει αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία», επισήμανε, ενώ σε ό,τι αφορά τις έμμεσες εκπτώσεις που παρείχαν οι εταιρείες μέσω των σταθερών τιμολογίων, ο κ. Δαγούμας δεν πήρε θέση, σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα φορολογικής πολιτικής η αφαίρεση ή όχι των εκπτώσεων.

Τη μεθοδολογία που ακολούθησε η ΡΑΕ για τον προσδιορισμό των υπερκερδών δεν αμφισβητούν μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της ΗΡΩΝ της οποίας η ΡΑΕ υπολογίζει τα υπερκέρδη της εξεταζόμενης περιόδου (Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022) στα 45 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕ, όπως αναφέρει η ίδια στο πόρισμά της, για να προσδιορίσει τα υπερκέρδη των τεσσάρων καθετοποιημένων παραγωγών, τα συνέκρινε με τα αντίστοιχα της περιόδου Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021. Κύκλοι της ΗΡΩΝ μετέφεραν την απορία τους στην «Κ» για το πώς μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση, δεδομένου ότι η μονάδα της εταιρείας ήταν εκτός λειτουργίας από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Μάρτιο που μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία έπειτα από συντήρηση, αφήνοντας αιχμές για τη συνολικότερη αξιοπιστία του πορίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή