Πρόθεση της κυβέρνησης να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ στον επισιτισμό

Πρόθεση της κυβέρνησης να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ στον επισιτισμό

Εντατικοποίηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ για τις συνθήκες εργασίας, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κηρυχθεί υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό, παράλληλα με την εντατικοποίηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ για τις συνθήκες εργασίας, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην Ομοσπονδία εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό. Σε τηλεδιάσκεψη του πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της εστίασης, αλλά και των συνθηκών εργασίας στον κλάδο. Να σημειωθεί ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βασικό αίτημα της ΠΟΕΕΤ, της ομοσπονδίας των εργαζομένων, είναι η κήρυξη της κλαδικής σύμβασης ως υποχρεωτικής, προκειμένου να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το Ανώτατο Συμβούλιο Απασχόλησης (ΑΣΕ) θα συνεδριάσει τελικά στις 31 Μαΐου και θα εξετάσει τη σύμβαση. Εάν αποφασίσει την κήρυξή της ως υποχρεωτική, εάν δηλαδή κρίνει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων στον κλάδο, τότε ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να υπογράψει σχετική απόφαση, με ισχύ από την υπογραφή της και έως τη λήξη της. Εκτιμάται ότι αφορά περίπου 400.000 εργαζομένους και προβλέπει μισθούς που ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ (ψήστης) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρας).

Εντατικοποίηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ για τις συνθήκες εργασίας, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Στη χθεσινή συνάντηση και σε συνέχεια της σύσκεψης που προηγήθηκε με τον ΣΕΤΕ, για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, συμφωνήθηκε να υποβάλουν άμεσα και οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης τις διαθέσιμες θέσεις στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της υπηρεσίας και να προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων. Τέλος, για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, όπως επισήμαναν τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Κικίλιας, οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ θα είναι αυστηροί. «Το ζήτημα έχει να κάνει όχι μόνο με τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και με την εικόνα της Ελλάδας. Εικόνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται σωστά έχουν αρνητική αντανάκλαση, όχι μόνο στους ίδιους αλλά και τη χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. Ενώ ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως η αναπτυξιακή τροχιά του ελληνικού τουρισμού αφορά τόσο την πρωτογενή παραγωγή όσο και τον εμπορικό κόσμο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η κυβέρνηση θα προασπίσει τα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή