Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 521 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 521 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο

Νέα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιταχύνονται οι δανειοδοτήσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη προ φόρων ύψους 542 εκατ. ευρώ κατέγραψε το α΄ τρίμηνο του έτους η Τράπεζα Πειραιώς –416 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση–, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 521 εκατ. έναντι ζημίας 404 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η κερδοφορία είναι αποτέλεσμα των υψηλών χρηματοοικονομικών εσόδων ύψους 585 εκατ. ευρώ που ενσωματώνουν κέρδη 387 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, της σημαντικής μείωσης των προβλέψεων στα 230 εκατ. ευρώ από 975 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και της συγκράτησης των εξόδων στα 203 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 521 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο-1

Στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Πειραιώς επανέλαβε τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση 1,2 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή νέα δάνεια μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων υπολοίπων. Να σημειωθεί ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση για το α΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 300 εκατ. ευρώ και οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ επιτάχυνση των δανειοδοτήσεων παρατηρείται, σύμφωνα με τη διοίκηση, στο β΄ τρίμηνο που διανύουμε.

Εως και 300 εκατ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια που μπορεί να δημιουργηθούν εντός του έτους, με βάση το δυσμενές σενάριο.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας έχουν ενσωματώσει την πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης σε δύο φάσεις. Η πρώτη έως τα τέλη του 2022 και η δεύτερη το 2023, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ανατιμολόγηση του χαρτοφυλακίου των δανείων και των προθεσμιακών καταθέσεων, ενισχύοντας τα επιτοκιακά έσοδα της τράπεζας κατά 100 εκατ. ευρώ εντός του 2023.

Να σημειωθεί ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν το α΄ τρίμηνο σε 286 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 22% ετησίως και κατά 10% τριμηνιαίως, κυρίως λόγω της απώλειας εσόδων από τόκους δανείων NPEs. Εξαιρουμένων των διαφυγόντων εσόδων από τα NPEs τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 246 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 11%, με τη συμβολή της επέκτασης του χαρτοφυλακίου δανείων και του υψηλότερου χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 114 εκατ. ευρώ και μαζί με τον συνεχιζόμενο περιορισμό του λειτουργικού κόστους συνέβαλαν ώστε τα έσοδα προ προβλέψεων να διαμορφωθούν στα 502 εκατ. ευρώ έναντι 260 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου που ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου και με βάση την επίδοση μέχρι σήμερα ο δείκτης απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 6,2%, απόδοση ευθυγραμμιζόμενη με τον ετήσιο στόχο της για το 2022. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded Common Equity Tier 1 (CET1) του ομίλου, προσαρμοσμένος για την αναμενόμενη ελάφρυνση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού λόγω της αποαναγνώρισης τιτλοποίησης χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών και leasing ΝPΕs, διαμορφώθηκε στο 10%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή