Πετρέλαιο: Αυξήθηκαν κατά 50% τα έσοδα της Ρωσίας τους πρώτους μήνες του έτους

Πετρέλαιο: Αυξήθηκαν κατά 50% τα έσοδα της Ρωσίας τους πρώτους μήνες του έτους

Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί κατά 50% μέχρι στιγμής φέτος, παρά το γεγονός ότι πολλά διυλιστήρια αποφεύγουν τις προμήθειές της λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί κατά 50% μέχρι στιγμής φέτος, παρά το γεγονός ότι πολλά διυλιστήρια αποφεύγουν τις προμήθειές της λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για την αγορά πετρελαίου.

Η Μόσχα κέρδισε περίπου 20 δισ. δολάρια για κάθε μήνα το 2022 μέχρι στιγμής από τις συνδυασμένες πωλήσεις αργού και δυιλισμένων προϊόντων, που ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ανέφερε o IEA.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται προς την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αλλά δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συμφωνία από τα 27 κράτη-μέλη της. «Εάν συμφωνηθεί, το νέο εμπάργκο θα επιταχύνει τον αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα αναγκαστούν οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες να κλείσουν περισσότερες πηγές παραγωγής», ανέφερε.

O οργανισμός εκτιμά πως το πετρέλαιο δεν θα λείψει βραχυπρόθεσμα από τον κόσμο παρά την αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας, μιας και η ζήτηση επιβραδύνεται και η παραγωγή αυξάνεται σε άλλες χώρες.

«Η σταθερή αύξηση της παραγωγής αλλού (πέραν της Ρωσίας), σε συνδυασμό με μια επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Κίνα, αναμένεται να αποτρέψει βραχυπρόθεσμα οποιαδήποτε οξεία έλλειψη προσφοράς», εκτιμά ο οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

Δεν προβλέπει ελλείψεις σε περίπτωση ευρωπαϊκού εμπάργκο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Παρά τις σημερινές αβεβαιότητες, ο οργανισμός σημειώνει επίσης πως η αστάθεια παραμένει μεν σημαντική στην αγορά, ωστόσο οι τιμές εξελίσσονται σε ένα εύρος μικρότερο των 10 δολαρίων το βαρέλι πάνω από τα 100 δολάρια.

Ο IEA προβλέπει για φέτος αύξηση της ζήτησης κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για να φθάσει συνολικά τα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ομως ο ρυθμός της αύξησης αναμένεται να μειωθεί στη διάρκεια του έτους, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την άνοδο των τιμών στην αντλία, καθώς και την επιστροφή των αυστηρών lockdowns στην Κίνα.

Πάντως ο οργανισμός εφιστά την προσοχή για το καλοκαίρι, με την περίοδο των μεγάλων μετακινήσεων με αυτοκίνητο στη Βόρεια Αμερική και την αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας. Αν τα διυλιστήρια δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρυθμό, μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στους καταναλωτές.

«Επειτα από μια μείωση της προσφοράς κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, οι απώλειες μπορεί να αυξηθούν σχεδόν μέχρι τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη διάρκεια του δεύτερου φετινού εξαμήνου», προβλέπουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο IAE όμως υπολογίζει στην αύξηση των όγκων που προέρχονται από τις ΗΠΑ και χώρες της Μέσης Ανατολής για να αντισταθμιστούν οι απώλειες αυτές. Πιστεύει έτσι πως η παγκόσμια παραγωγή εκτός Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή