Κάτω από τις 850 μονάδες, με πτώση 1,88% έκλεισε το Χ.Α.

Κάτω από τις 850 μονάδες, με πτώση 1,88% έκλεισε το Χ.Α.

Ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, υψηλός ο τζίρος, στα 103,01 εκατ. ευρώ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες κάτω από τις 850 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω του έντονα αρνητικού κλίματος που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και των ισχυρών πιέσεων που σημειώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές.

Τα σύννεφα γύρω από την παγκόσμια οικονομία ωθούν τους επενδυτές μακριά από το ρίσκο, δεδομένων των προοπτικών για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με την ΕΚΤ να θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα ξεκινήσει τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της τον Ιούλιο. Διεθνείς οίκοι, όπως η Morgan Stanley και η Citigroup, προειδοποιούν για περαιτέρω πτώση στις αγορές λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του νέου περιβάλλοντος των επιτοκίων, αν και η Goldman Sachs εμφανίζεται πιο θετική, σημειώνοντας πως το ισχυρό sell-off των μετοχών έχει δημιουργήσει ευκαιρίες αγοράς, με αντίθετους ανέμους, όπως ο πληθωρισμός και οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες, να έχουν ήδη τιμολογηθεί.

Την ίδια στιγμή, ανάσα ανακούφισης δέχτηκαν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, τα οποία μετά μια μακρά περίοδο πιέσεων είδαν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε βουτιά της τάξεως του 5% και διαμορφώθηκε στο 2,33%, με το spread να κινείται στις 249 μονάδες βάσης. Ανάλογη πτώση κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στο 2,75%, ενώ υποχώρηση άνω του 15% σημείωσαν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, με το Bund να κινείται στο 0,84%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,88% και έκλεισε στις 846,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 103,01 εκατ. ευρώ.

Διεθνείς οίκοι, όπως η Morgan Stanley και η Citigroup, προειδοποιούν για περαιτέρω πτώση στις αγορές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,94%, στις 2.031,99 μονάδες, ενώ με απώλειες 2,95% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.369,34 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο δύο τίτλοι έκλεισαν με κέρδη, η Coca-Cola στο +4,87% και η Jumbo στο +0,56%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η «Σαράντης» στο -5,8% και ακολούθησαν η Lamda Development με πτώση 5,72%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 4,96% και η TΙΤΑΝ με 4,8%, ενώ πτώση άνω του 3% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Aegean και ΔΕΗ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 4,33%, στις 546,44 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 5,36%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 4%, την Εθνική Τράπεζα κατά 3,9% και τη Eurobank κατά 3,88%.

Η αύξηση του κόστους χρήματος και η αλλαγή πολιτικής που έδωσε η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα ωθήσει και τις άλλες κεντρικές τράπεζες, αργά ή γρήγορα, να ακολουθήσουν τον ίδιο ρυθμό, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Το αμερικανικό 10ετές έχει προσεγγίσει τα υψηλά του Νοεμβρίου 2019, με το 3,6% να αποτελεί το σημείο βρασμού, πάνω από το οποίο οι μικρομεσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους, όπως τονίζει.

Το 10ετές γερμανικό Bund, που τον Μάρτιο του 2020 διαπραγματευόταν με αρνητική απόδοση -0,90%, σήμερα πλέον κινείται πέριξ του 1%. Διάσπαση του 1,20% θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξελικτικό φαινόμενο τεσσάρων κρίσεων, σε επίπεδο υψηλών τιμών μετοχών, υψηλών τιμών ακινήτων, υψηλών τιμών πρώτων υλών, ενέργειας και υψηλού δολαρίου, εν μέσω μιας πρωτοφανούς γεωπολιτικής κρίσης, ενώ η Κίνα με την Ταϊβάν προθερμαίνονται», τονίζει ο οικονομολόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή