Τουρκία: Καλοκαίρι χωρίς Ρώσους τουρίστες λόγω του πολέμου

Τουρκία: Καλοκαίρι χωρίς Ρώσους τουρίστες λόγω του πολέμου

Δραματικές οι επιπτώσεις, περιμένουν 3 εκατ. λιγότερους ταξιδιώτες

3' 2" χρόνος ανάγνωσης

Πλήγμα για τον τουρκικό τουρισμό ανα μένεται να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη μειωμένη έλευση Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών, οι οποίοι μέχρι πέρυσι συνήθιζαν να επιλέγουν την Τουρκία για τις διακοπές τους. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η Τουρκία ανήκει στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, με τους περισσότερους τουρίστες να προέρχονται από τη Ρωσία. Ο δε αριθμός τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανήλθε πέρυσι περίπου στα 4,7 εκατομμύρια, με τη Γερμανία να ακολουθεί με περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ουκρανία, καθώς περίπου 2 εκατομμύρια Ουκρανοί επέλεξαν να κάνουν πέρυσι διακοπές στην Τουρκία. Ενόψει της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, οι ανησυχίες του τουριστικού κλάδου είναι μεγάλες. «Τα ξενοδοχεία πλήττονται σοβαρά από τον πόλεμο», δήλωσε στη DW ο Φιράκ Σολάκ, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου στην Αττάλεια. «Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε ήδη πλήρεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αλλά δεν υπάρχουν κρατήσεις από τη Ρωσία».

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Μόσχας. Πολλές ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν μισθώσει τα αεροπλάνα τους από δυτικές εταιρείες, ωστόσο όταν ένα τέτοιο αεροσκάφος προσγειωθεί στο εξωτερικό, ενδέχεται να κατασχεθεί. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πτήσεις», αναφέρει στην DW ο Μουράτ Γιαλτσίν Γιαλτσινκάγια, επικεφαλής της ένωσης τουριστικών ξεναγών στην Αττάλεια, και εξηγεί: «Εως πρόσφατα οι τουρίστες έφταναν με πτήσεις τσάρτερ στην Αττάλεια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα». Μέχρι πέρυσι οι Ρώσοι τουρίστες ταξίδευαν με ρωσικές αεροπορικές σε τουρκικούς τουριστικούς προορισμούς και επέστρεφαν μετά το τέλος των διακοπών τους πίσω στην πατρίδα τους με τον ίδιο τρόπο. Τώρα ίσως γίνουν όλα λίγο διαφορετικά, λέει ο Ντενίς Ουγκούρ, διευθύνων σύμβουλος της εξειδικευμένης σε ταξίδια στην Τουρκία εταιρείας Bentour. Σύμφωνα με την DW, η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία και μετά πίσω στη Ρωσία με τουρκικά αεροσκάφη, για να αποτρέψει τα χειρότερα για τον τουρκικό τουρισμό.

Σημαντική πτώση αναμένεται και ως προς τους Oυκρανούς τουρίστες, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί από τα 2 εκατ. το 2021 σε μόλις 100.000.

Εκτός αυτού, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα πώς θα πληρώνουν στην Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες, μιας και, ως γνωστόν, εταιρείες πιστωτικών καρτών όπως η Mastercard και η Visa έχουν αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά. Ως αποτέλεσμα οι κάρτες που εκδίδονται στη Ρωσία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον στο εξωτερικό. Ωστόσο, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι οι χρεωστικές κάρτες με το λογότυπο «Mir» θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Τουρκία και σε ορισμένες άλλες χώρες. Και από ό,τι όλα δείχνουν, η πληροφορία ευσταθεί. Οπότε οι τουρίστες από τη Ρωσία μπορούν να πληρώνουν στην Τουρκία είτε με μετρητά είτε με κάρτες «Mir».

Παρ’ όλες τις τουρκικές προσπάθειες, τον Μάρτιο σχεδόν 50% λιγότεροι τουρίστες ήρθαν από τη Ρωσία στην Τουρκία σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό Σαμπέντ Κιζγκίν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bentour, Ντενίς Ουγκούρ, εκτιμά πως φέτος ο τουρκικός τουριστικός κλάδος αναμένει 1,5 έως 1,7 εκατ. Ρώσους τουρίστες, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο από τον περυσινό αριθμό των συνολικά 4,7 εκατομμυρίων. Σημαντική πτώση αναμένεται και ως προς τους Oυκρανούς τουρίστες, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί από τα 2 εκατομμύρια το 2021 σε μόλις 100.000 το καλοκαίρι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bentour αναμένει φέτος στην Τουρκία περίπου 40% περισσότερους Γερμανούς, 50% περισσότερους Βρετανούς και 60% περισσότερους Πολωνούς τουρίστες. Ισως όμως έρθουν και τουρίστες στην Τουρκία από χώρες στις οποίες δεν ποντάρουν οπωσδήποτε οι Τούρκοι. Ο ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικής ασφάλειας Σαμέντ Κιζγκίν, μιλώντας στην DW, επισημαίνει ότι φέτος τον Μάρτιο οι περισσότεροι τουρίστες, δηλαδή περίπου το 13%, προέρχονταν από το Ιράν, το οποίο βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στην πέμπτη θέση της κατάταξης των χωρών προέλευσης τουριστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT