Πράσινο φως στο δορυφορικό Ιντερνετ του Ελον Μασκ

Πράσινο φως στο δορυφορικό Ιντερνετ του Ελον Μασκ

Στην αδειοδότηση του τερματικού εξοπλισμού της Starlink προκειμένου η εταιρεία, μέσω του δικτύου δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που διαθέτει, να παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού Ιντερνετ προχώρησε, πρόσφατα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αδειοδότηση του τερματικού εξοπλισμού της Starlink προκειμένου η εταιρεία, μέσω του δικτύου δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που διαθέτει, να παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού Ιντερνετ προχώρησε, πρόσφατα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Το δορυφορικό Ιντερνετ της Starlink επιτρέπει πολύ γρήγορες ταχύτητες download 250 Mbps, που, βάσει της τοποθεσίας, ενδέχεται να αυξηθούν σε 400 Mbps. Αντίστοιχα, η μέση ταχύτητα upload (ανεβάσματος αρχείων κ.τ.λ.) τοποθετείται σε 14 Mbps.

Για την εξασφάλιση του δορυφορικού Διαδικτύου της Starlink απαιτείται η υποβολή παραγγελίας μέσω της ιστοσελίδας της Starlink, με τους χρήστες να παραλαμβάνουν στη διεύθυνση που δηλώνουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Τη δορυφορική κεραία, δηλαδή, που έχει ορθογώνιο σχήμα, ειδικούς αντάπτορες, καλώδια κ.τ.λ.

Η υπηρεσία συνοδεύεται με άπαξ κόστος 654 ευρώ για την απόκτηση του εξοπλισμού, με δαπάνες αποστολής 85 ευρώ και με μηνιαία συνδρομή 99 ευρώ. Οι χρήστες έχουν την ευχέρεια να διακόπτουν τη συνδρομή τους κατά βούληση, χωρίς να δεσμεύονται από συμβόλαιο, αλλά η εκ νέου ενεργοποίηση της υπηρεσίας ενδέχεται να καθυστερήσει, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Starlink.

Ο εξοπλισμός κοστίζει 654 ευρώ, τα έξοδα αποστολής του είναι 85 ευρώ και η μηνιαία συνδρομή 99 ευρώ.

Επίσης απαιτείται ξεχωριστή συνδρομή της τάξεως των 25 ευρώ προκειμένου ένας χρήστης να εξασφαλίσει τη φορητότητα της υπηρεσίας, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρει τον εξοπλισμό σε άλλη τοποθεσία. Στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών της υπηρεσίας δορυφορικού Ιντερνετ παραμένει περιορισμένος.

To Starlink είναι ένα σύστημα δορυφόρων που κατασκευάστηκε από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού Διαδικτύου. Το σύστημα της SpaceX αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς). Το συνολικό κόστος του δεκαετούς έργου για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάπτυξη του Starlink από την SpaceX εκτιμάται περίπου στα 10 δισ. δολ.

Η ανάπτυξη του Starlink ξεκίνησε το 2015, με τους δύο πρώτους δοκιμαστικούς δορυφόρους να μπαίνουν σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 2018. Ενα δεύτερο ζευγάρι δοκιμαστικών δορυφόρων και η πρώτη μαζική εκτόξευση δορυφόρων πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2019, όταν οι πρώτοι 60 λειτουργικοί δορυφόροι μπήκαν σε τροχιά. Σήμερα η Starlink διαθέτει δίκτυο 2.200 δορυφόρων σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή