Intrakat: Με νέα στρατηγική και έμφαση στα έργα ΑΠΕ

Intrakat: Με νέα στρατηγική και έμφαση στα έργα ΑΠΕ

Εστιάζει σε δραστηριότητες που παράγουν επαναλαμβανόμενα έσοδα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οικονομικά οφέλη από την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της Intrakat προσδοκά να καταγράψει, ήδη από τη φετινή χρήση, η διοίκηση της εταιρείας, αντιστρέφοντας την περυσινή αρνητική εικόνα λόγω της εμφάνισης ζημιών μετά από φόρους 16,7 εκατ. ευρώ, από ζημίες 6,6 εκατ. ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η διοίκηση, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών, η εταιρεία έχει προχωρήσει στη διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργίας, εστιάζοντας πλέον σε δραστηριότητες που παράγουν επαναλαμβανόμενα έσοδα, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, που η δημιουργία σημαντικού ανεκτέλεστου έργων ήταν η βασική στόχευση. Στο πλαίσιο αυτό, η δομή του ομίλου διακρίνεται πλέον σε πέντε βασικές κατηγορίες, τις κατασκευές, τον κλάδο των ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, τον τομέα έργων περιβάλλοντος και έξυπνων τεχνολογιών, τα έργα ΑΠΕ και τον τομέα της ανάπτυξης κι εκμετάλλευσης ακινήτων.

Η σταδιακή υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, η σημαντική ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου κατά 577 εκατ. ευρώ με νέες προς υπογραφή συμβάσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι ΣΔΙΤ, αλλά και η επίλυση του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει οι ανατιμήσεις των υλικών, συνηγορούν προς την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει και τραπεζική χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ 100 MW και την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής σε νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ. Ειδικά ο τομέας των ΑΠΕ φαίνεται πως θα έχει σημαντικό ρόλο (μαζί με τα έργα ΣΔΙΤ) στην επόμενη σελίδα της πορείας της Intrakat. Οπως σημείωσε χθες ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «είναι σαφές ότι μας ενδιαφέρει η διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικής συνεργασίας με κάποιον ξένο όμιλο για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των έργων μας στο μέλλον». Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, από το χαρτοφυλάκιο των έργων ΑΠΕ που σχεδιάζονται τα επόμενα χρόνια, στόχος είναι περί τα 250 MW να αναπτυχθούν από την ίδια την εταιρεία, καθώς από αυτά και μόνο θα προκύψουν ετήσια λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 30-35 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα θα επιδιωχθεί η συνεργασία και από κοινού ανάπτυξή τους με κάποιον ξένο εταίρο. Φήμες στην αγορά κάνουν λόγο για συζητήσεις με την B.C. Partners, ωστόσο η διοίκηση του ομίλου ανέφερε χθες ότι πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό, «φήμες και τίποτ’ άλλο». Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Intrakat για τα έργα ΑΠΕ προβλέπει τη σταδιακή ανάπτυξη 1 GW αιολικών πάρκων, 600 MW φωτοβολταϊκών κι επιπλέον 600 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Το πρώτο αιολικό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αυτόν τον μήνα στην Ανδρο. Θα είναι ισχύος 15 MW και θα συνεισφέρει 4,5 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας ετησίως.

Οπως είπε χθες ο κ. Σουρέτης, υπάρχει αισιοδοξία (παρότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται) για την επίλυση του προβλήματος των ανατιμήσεων στις τιμές των υλικών, που έπληξαν κυρίως τη χρήση του 2021. Η εταιρεία δεν αναμένει σημαντική επιβάρυνση για το 2022, τόσο λόγω των πρόσφατων πρωτοβουλιών του υπ. Υποδομών όσο και λόγω του ότι οι νέες συμβάσεις που θα αναληφθούν προβλέπουν πολύ πιο χαμηλό ποσοστό εκπτώσεων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Αναφορικά με τη μη συμμετοχή της Intrakat στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, κρίθηκε μη κομβικής σημασίας για τον όμιλο, με δεδομένο ότι διαθέτει μηδαμινό κατασκευαστικό αντικείμενο, αποτελεί δηλαδή κυρίως μια επένδυση χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, γεγονός που εξηγεί και τη συμμετοχή πληθώρας ξένων επενδυτικών funds. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει εντέλει συμμετοχή και της Intrakat, στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, καθώς έχουν γίνει συζητήσεις με τουλάχιστον δύο από τα σχήματα που συμμετέχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή