Συνεχίζεται η άνοδος του πληθωρισμού

Συνεχίζεται η άνοδος του πληθωρισμού

Παρά τα σηµάδια σταθεροποίησης στις τιμές πρώτων υλών, τα στοιχεία πληθωρισμού συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα σηµάδια σταθεροποίησης στις τιμές πρώτων υλών, τα στοιχεία πληθωρισμού συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά, ενισχύοντας τις ανησυχίες για διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, καθώς το εύρος της διάχυσης των πληθωριστικών πιέσεων φαίνεται πως αυξάνεται. Η αποδέσμευση συμπιεσμένης ζήτησης μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών κατά του κορωνοϊού ενισχύει τις τιμές των υπηρεσιών, ενώ τα σημάδια περαιτέρω διατάραξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της εφαρμοζόμενης πολιτικής «μηδενικής διασποράς της COVID» από την Κίνα συντηρούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των αγαθών. Παράλληλα, οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν ενισχυθεί λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής (άνοδος της τιμής των λιπασμάτων) και μεταφοράς.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού από τις ΗΠΑ, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν τον Απρίλιο, +0,3% σε μηνιαία βάση –αν και χαμηλότερα σε σύγκριση με την άνοδο 1,2% τον προηγούμενο μήνα–, καθώς η υποχώρηση 2,7% στις τιμές ενέργειας αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση 0,9% στα είδη διατροφής, ενώ, κυρίως λόγω επιδράσεων βάσης, ο ετήσιος δείκτης υποχώρησε στο 8,3%, παραμένοντας όμως κοντά στο υψηλό 40 ετών 8,5% του Μαρτίου.

Ανοδικά εξέπληξε και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, σημειώνοντας αύξηση 0,6% μηνιαίως και 6,2% ετησίως, με τους περισσότερους υποδείκτες να καταγράφουν σημαντική άνοδο, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της στέγασης ο οποίος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτιμάται ότι, αν και λόγω επιδράσεων βάσης ενδέχεται να δούμε υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες –υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί νέα σημαντική άνοδος στις τιμές ενέργειας–, εντούτοις η αποκλιμάκωση αναμένεται να αποδειχθεί σταδιακή, ενδεχόμενο που ενισχύει την άποψη για αύξηση του fed funds rate της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πάνω από το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας τους επόμενους μήνες.

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ επηρέασαν αρνητικά τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων. Εντούτοις, οι απώλειες αποδείχθηκαν προσωρινές, καθώς στο τέλος της εβδομάδας κινήθηκαν ανοδικά, επωφελούμενες από τη σημαντική μείωση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία της πολιτικής «μηδενικής διασποράς της COVID» της Κίνας, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο, που θεωρείται ένα από τα ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας, ενισχύθηκε σημαντικά, πιέζοντας την ισοτιμία ευρώ/δολ. κάτω από την περιοχή του 1,04 για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2017.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή