Χρηματιστήριο: Ισχυρά κέρδη με υψηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Ισχυρά κέρδη με υψηλό τζίρο

Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 867,03 μονάδες με κέρδη 2,43%

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τις ανακοινώσεις της MSCI καθώς και από το ριμπάουντ που κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης έπειτα από 12 συνεδριάσεις πτώσης.

Η MSCI προχώρησε σε αυτό που ανέμενε ευρέως η αγορά, προσθέτοντας τους τίτλους της Εθνικής και της Mytilineos στον δείκτη MSCI Greece, χωρίς καμία διαγραφή, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα και παρασύροντας υψηλότερα το σύνολο του Χ.Α. με «οδηγό» τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος «ξεκόλλησε» από την πτωτική τροχιά που ακολουθεί από τις 26 Απριλίου. Πλέον, ο MSCI Greece αποτελείται από οκτώ μετοχές – ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Mytilineos.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,43% και έκλεισε στις 867,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 120,69 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,37% στις 2.080,18 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,18% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.385,48 μονάδες.

Οι τίτλοι της Εθνικής και της Mytilineos προστέθηκαν στον δείκτη MSCI Greece.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή στο +8,49% και ακολούθησαν η Coca-Cola στο +5,61% και η Motor Oil στο +4,06%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,7% στις 561,21 μονάδες με την Eurobank να κλείνει στο +3,76%, την Πειραιώς στο +3,42%, την Εθνική στο +1,97% και την Alpha Bank στο +1,87%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,03%, ενώ στο 3,79% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στις τράπεζες.

Σε ιδιαίτερα νευρικούς ρυθμούς κινήθηκε το Χρηματιστήριο την εβδομάδα που πέρασε, καθώς τα νέα από τον πληθωρισμό κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να θεωρηθούν, όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουν τιμολογηθεί, με την αγορά να αναμένει το προσεχές διάστημα η αύξηση του κόστους δανεισμού να περάσει και στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις. Εκτός από το κόστος χρήματος η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών επιδρώντας στη θεωρητικά δίκαιη τιμή τους, περιορίζοντας έτσι το δυνητικό ανοδικό περιθώριο, όπως προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή