Φρένο στις προσδοκίες για νέα μέτρα παρά την αύξηση των εσόδων

Φρένο στις προσδοκίες για νέα μέτρα παρά την αύξηση των εσόδων

Στον «πάγο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο, τις προσδοκίες για επιπλέον μέτρα στήριξης έναντι των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, μετά τα 3,2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «πάγο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο, τις προσδοκίες για επιπλέον μέτρα στήριξης έναντι των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, μετά τα 3,2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Από κει και πέρα, εφόσον δημιουργηθούν δημοσιονομικά περιθώρια, το θέμα θα επανεξετασθεί.

Την εικόνα αυτή μετέδιδε τη Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου τετραμήνου, που είχαν μόλις ανακοινωθεί, ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις. Τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 1,789 δισ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου και το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 811 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 2,453 δισ. ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα», έλεγε χθες το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, υποστηρίζοντας ότι τα βελτιωμένα αποτελέσματα έχουν ενσωματωθεί στα μέτρα που ανακοινώθηκαν προ δεκαημέρου. «Αν δημιουργηθεί χώρος, λόγω αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή λόγω καλύτερης πορείας του τουρισμού, θα το ξαναδούμε. Θα συνεκτιμηθούν επίσης οι εξελίξεις σχετικά με την άνοδο των επιτοκίων. Ολα αυτά δεν θα γίνουν, πάντως, έως και τον Ιούνιο». Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο λήγει και το fuel pass για την επιδότηση της βενζίνης, η τιμή της οποίας έχει εκτοξευθεί.

Η κυβέρνηση πιέζεται εξαιτίας της αλματώδους ανόδου των τιμών, ιδίως της ενέργειας, και περιμένει τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν και εκτιμά ότι τα υπόλοιπα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που έμειναν αδιάθετα, περίπου 250 δισ. ευρώ, θα διατεθούν για έργα υποδομής και όχι για στήριξη νοικοκυριών. Εστω κι έτσι, η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να προστρέξει σε αυτά για πρόσθετα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας, δεδομένου ότι δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα, παρά μόνο το χρέος.

Επιπλέον, η Ελλάδα φαίνεται πως αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση Ντράγκι για δημιουργία ενός «καρτέλ» αγοραστών πετρελαίου. Η πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι το γεγονός πως δεν διακρίνεται διπλωματική λύση για την Ουκρανία έχει ωθήσει την Ευρώπη σε αναζήτηση άλλων λύσεων.

Μέχρι και τον Ιούνιο δεν υπάρχουν περιθώρια, διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ.

Τη βελτιωμένη, σε σχέση με τις προβλέψεις, εικόνα των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού βοήθησε, σε μεγάλο βαθμό, ο πληθωρισμός, αφού τα έσοδα είναι σε ονομαστικές τιμές. Επίσης, στην υπερεκτέλεση των φορολογικών εσόδων κατά 12,5% έναντι του στόχου συνέβαλε η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, η καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022 και η καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, δηλαδή η καλή πορεία του ΑΕΠ.

«Το σίγουρο είναι ότι τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν μείωση της κατανάλωσης, επομένως οι προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας δεν διαψεύδονται», έλεγε προχθες το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Ειδικά τον Απρίλιο τα έσοδα από φόρους ήταν 3,992 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 506 εκατ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου, λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

«Συνεχίζεται και τον Απρίλιο η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων. «Η εξέλιξη αυτή, πριν ακόμα αρχίσει η κυρίως τουριστική περίοδος, είναι μια ένδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και μια αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια κατεξοχήν δύσκολη διεθνώς οικονομική περίοδο».

Για μέτρα κατά της πανδημίας έχουν διατεθεί φέτος, το πρώτο τετράμηνο, περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 360 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή