Οι ελπίδες των πολυεθνικών για ανάκαμψη της Κίνας

Οι ελπίδες των πολυεθνικών για ανάκαμψη της Κίνας

Η νέα κανονικότητα της Κίνας σε συνθήκες κορωνοϊού θέτει υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες των πολυεθνικών της Δύσης για γρήγορη ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα κανονικότητα της Κίνας σε συνθήκες κορωνοϊού θέτει υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες των πολυεθνικών της Δύσης για γρήγορη ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μεγάλοι όμιλοι από την Apple, που δραστηριοποιείται στην υψηλή τεχνολογία, έως την αυτοκινητοβιομηχανία της General Electric υπέστησαν πλήγμα στα έσοδά τους κατά το α΄ τρίμηνο, διότι τα νέα περιοριστικά μέτρα εγκλεισμού παρέλυσαν εργοστάσια και δίκτυα διανομής, ενώ παράλληλα ελάττωσαν και τις λιανικές πωλήσεις. Πολλές εταιρείες υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο των μέτρων, λογίζοντάς τον ως προσωρινό. Αυτό, όμως, είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Η οικονομική διευθύντρια της Estée Lauder, Τρέισι Τράβις, πιθανώς να μην είναι η μόνη που κάνει μια τολμηρή έκκληση ούτως ώστε η Κίνα να ανοίξει ξανά την εσωτερική αγορά της στα μέσα Μαΐου, επισημαίνοντας ότι η περιορισμένη ζήτηση θα τη βοηθήσει να ανακτήσει τις πρόσφατες χαμένες πωλήσεις. Τα έσοδα του αμερικανικού ομίλου καλλυντικών στη νοτιοανατολική Ασία μειώθηκαν πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια την τριμηνία Ιανουαρίου – Μαρτίου. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην Κίνα, από όπου η εταιρεία αποκομίζει το 36% των συνολικών πωλήσεών της, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές της Jefferies. Ο γνωστός διεθνής οίκος υψηλής ποιότητας οινοπνευματωδών Remy Cointreau επιμένει πως το δυναμικό ανάπτυξής του για το έτος παραμένει αμετάβλητο, παρόλο που τα έσοδά του ελαττώθηκαν το α΄ τρίμηνο λόγω της διψήφιας ποσοστιαίας πτώσης στην Κίνα.

Μεγάλοι όμιλοι της Δύσης υπέστησαν πλήγμα στα έσοδά τους κατά το α΄ τρίμηνο, λόγω των κινεζικών περιοριστικών μέτρων.

Το όλο σκεπτικό βασίζεται και σε προηγούμενη εμπειρία. Οι ξένες εταιρείες στην Κίνα επωφελήθηκαν από την ταχεία ανάκαμψη της χώρας μετά το πρώιμο κύμα της πανδημίας. Οι Αρχές ελαχιστοποίησαν επίσης την οικονομική ζημία υιοθετώντας στοχευμένους περιορισμούς, ειδικά στον βασικό κόμβο παραγωγής και υλικοτεχνικής υποστήριξης της Σαγκάης. Τόσο το αμερικανικό όσο και το ευρωπαϊκό εμπορικό επιμελητήριο στην Κίνα δήλωσαν ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες – μέλη τους παρέμειναν κερδοφόρες το 2020 και το 2021. Ωστόσο, το ξέσπασμα του κύματος της μετάλλαξης «Ομικρον», που χτύπησε τη Σαγκάη τον Μάρτιο, προκάλεσε βαθιά αλλαγή στην προσέγγιση του Πεκίνου. Οι Αρχές έχουν εισαγάγει τακτικά μαζικά τεστ σε σχεδόν δώδεκα από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας με κριτήριο το ΑΕΠ, ακόμη και αν δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα. Οι κάτοικοι πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα ανά δύο ημέρες για να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους. Θεωρητικά, αυτό προλαμβάνει μια άλλη έξαρση τύπου Σαγκάης, αλλά, παράλληλα, κάνει ακόμη δυσκολότερο το άνοιγμα της οικονομίας. Εν τω μεταξύ, η σκληρή μεταχείριση όσων κολλούν τον ιό μπορεί να αποτρέπει τους ανθρώπους από τα ταξίδια και τις δαπάνες.

Τα 400 εκατομμύρια καταναλωτές της μεσαίας τάξης της Κίνας καθιστούν τη χώρα βασική αναπτυσσόμενη αγορά για εταιρείες τύπου Salvatore Ferragamo, που δραστηριοποιείται στην υψηλή ραπτική, στα αξεσουάρ και στα είδη πολυτελείας. Προ ημερών είχε δηλώσει πως αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα διπλασιαστούν σε τέσσερα έως πέντε χρόνια από το 2021 και μετά. Μία επιλογή είναι να επεκτείνει τις διαδικτυακές πωλήσεις της και να επενδύσει περισσότερο στο μάρκετινγκ, αλλά ακόμη και τότε οι περιορισμοί για την ανάσχεση του κορωνοϊού μπορεί να επηρεάσουν τις παραδόσεις. Η εναλλακτική λύση μπορεί να είναι η δημιουργία νέων καταναλωτών σε άλλες χώρες. Προς το παρόν, ωστόσο, οι δυτικές εταιρείες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ταχεία ανάκαμψη της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή