Νέα κόκκινα δάνεια αξίας 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021

Νέα κόκκινα δάνεια αξίας 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021

«Καμπανάκι» από ΤτΕ ενόψει της άρσης των μέτρων στήριξης δανειοληπτών

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα κόκκινα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου προέκυψαν το 2021, εντείνοντας την ανησυχία της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων μετά και το ξέσπασμα της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης στις αρχές του 2022.

Μιλώντας στο NPL Summit που διοργάνωσε η ethosEvents, η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι «έχουμε νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της οριστικής απόσυρσης εντός του 2022 των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών που είχαν ληφθεί για την προστασία από την πανδημία. Οπως δήλωσε, «η επίπτωση αυτή δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, αποτελεί όμως μια βάσιμη πηγή ανησυχίας, ειδικά αν η γεωπολιτική κρίση διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω», και για αυτό, συμπλήρωσε, «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».

Νέα κόκκινα δάνεια αξίας 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021-1

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 31,1% στα τέλη 2021, από 23,3% στα τέλη του 2020.

Τις πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις πιστοποιούν τα στοιχεία της ΤτΕ, που δείχνουν ότι ήδη μέσα στην προηγούμενη χρονιά και παρά τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, δημιουργήθηκαν νέα ΜΕΔ ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 5,3 δισ. ευρώ μαζί με τις κεφαλαιοποιήσεις τόκων. Οπως παρατηρεί η ΤτΕ, «κατά τη διάρκεια του 2021 τα δάνεια τα οποία κινήθηκαν από τα εξυπηρετούμενα προς τα μη εξυπηρετούμενα ήταν περισσότερα κατά 823 εκατ. ευρώ από τα δάνεια που κινήθηκαν από τα μη εξυπηρετούμενα προς τα εξυπηρετούμενα». Την ίδια στιγμή, επιδείνωση δείχνουν και ορισμένοι δείκτες, όπως ο δείκτης αβέβαιης είσπραξης που ανήλθε στα τέλη του 2021 στο 35,5%, από 29,4% το 2020, και ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών που ανήλθε στο 31,1%, από 23,3% αντιστοίχως.

Στην τοποθέτησή του στο ίδιο συνέδριο ο Αγγελος Αγγελίδης, πρόεδρος της Melfin και της EDS καθώς και του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να αποφευχθεί νέο κύμα κόκκινων δανείων». Στην επικοινωνία τους με τους πελάτες οι εταιρείες του Συνδέσμου, όπως εξήγησε, διαπιστώνουν ότι «έχει αυξηθεί η πίεση στα νοικοκυριά, ειδικά τώρα που βγαίνουν από το πρόγραμμα “Γέφυρα 1 και 2” και μπαίνουν στην περίοδο των υποχρεωτικών δόσεων». Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε ότι «οι δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, παρά το ότι θα αποπληρωθεί σε βάθος 8 χρόνων, θα διπλώσουν με τις δόσεις για ρυθμίσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την υποχρέωση καταβολής του φόρου εισοδήματος, για τον οποίο θα αρχίσουν να έρχονται σύντομα τα ειδοποιητήρια». Από την πλευρά της Ιntrum Hellas, η γενική διευθύντρια Αλεξάνδρα Φατσέα υποστήριξε ότι οι αριθμοί δεν δείχνουν επιδείνωση, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «είμαστε προετοιμασμένοι και για το δυσμενές σενάριο».

Η ανησυχία για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων επικεντρώνεται στην κατηγορία των δανείων που έχουν ρυθμιστεί ήδη μία ή περισσότερες φορές και τα οποία είναι ενήμερα, χωρίς όμως να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο με βάση τους εποπτικούς κανόνες, δηλαδή να παραμείνουν ενήμερα για δύο συνεχή χρόνια, καθώς και σε αυτά που ενώ έχουν ρυθμιστεί παραμένουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων. Πρόκειται για δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ συνολικά, τα οποία παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών. Να διευκρινιστεί ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, το απόθεμα των ΜΕΔ υποχώρησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στα 18,4 δισ. ευρώ (για όλο το τραπεζικό σύστημα), από 47,2 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2021, και σε αυτό συνετέλεσαν κυρίως οι πωλήσεις δανείων ύψους 14,5 δισ. ευρώ και οι τιτλοποιήσεις ύψους 12,6 δισ. ευρώ. Κατά 3,4 δισ. ευρώ συνέβαλε η θεραπεία και η αναταξινόμηση κόκκινων δανείων, κατά 1,9 δισ. ευρώ οι διαγραφές, κατά 1,6 δισ. οι εισπράξεις και κατά 200 εκατ. ευρώ οι ρευστοποιήσεις. Παράλληλα με αυτές τις ενέργειες, ωστόσο, καταγράφηκε αύξηση των ΜΕΔ κατά 5 δισ. ευρώ περίπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή