O Ελον Μασκ «παγώνει» την εξαγορά του Twitter λόγω των ψεύτικων λογαριασμών

O Ελον Μασκ «παγώνει» την εξαγορά του Twitter λόγω των ψεύτικων λογαριασμών

Το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει περαιτέρω με την προσφορά εξαγοράς του Twitter, εάν δεν διευκρινιστεί η εγκυρότητα των λογαριασμών του, άφησε χθες ανοιχτό ο μεγιστάνας Ελον Μασκ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει περαιτέρω με την προσφορά εξαγοράς του Twitter, εάν δεν διευκρινιστεί η εγκυρότητα των λογαριασμών του, άφησε χθες ανοιχτό ο μεγιστάνας Ελον Μασκ. Συγκεκριμένα, ζήτησε το κοινωνικό δίκτυο να προσκομίσει αποδείξεις ότι οι ψευδεπίγραφοι λογαριασμοί του αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του 5% επί του συνόλου των χρηστών του. Εν τω μεταξύ, μόλις προ ολίγων ωρών ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είχε υπαινιχθεί ότι ίσως ελαττώσει την προσφορά εξαγοράς της εταιρείας. Οπως ο ίδιος ανέφερε σε σχόλιό του στο Twitter, «η πρότασή μου (για την απόκτηση της εταιρείας) βασίστηκε στα σχετικά έγγραφα που υπέβαλε εκείνη στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, θεωρώντας τα ακριβή. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλός της αρνήθηκε δημοσίως να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ψευδείς λογαριασμοί δεν φθάνουν το 5% των συνολικών. Συνεπώς, έως ότου το πράξει, η συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει». Στη συνέχεια, το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο δήλωσε ότι δεσμεύεται να ολοκληρώσει την εξαγορά στη συμπεφωνημένη τιμή και με όρους σαφείς και πρακτικούς. Η τιμή της μετοχής του Twitter χθες είχε εμφανίσει ζημίες κατά την προσυνεδριακή διαδικασία, τις οποίες περιόρισε, αλλά ούτως ή άλλως παρέμενε σε επίπεδα 3% χαμηλότερα, στα 36,31 δολάρια. Πρόκειται για τιμή κάτω από εκείνην που είχε την παραμονή της ανακοίνωσης του Ελον Μασκ για απόκτηση του αρχικού του μεριδίου στο κοινωνικό δίκτυο.

Η όλη κατάσταση εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν τελικώς ο μεγαλοεπενδυτής και δημιουργός των εταιρειών Tesla και SpaceX, μεταξύ άλλων, όντως ενδιαφέρεται να προχωρήσει με την εξαγορά και την πρότασή του των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή του Twitter. O Eλον Μασκ, έχοντας «παγώσει» προς το παρόν την προσφορά του, έχει επισημάνει ότι υποψιάζεται πως οι ψευδείς λογαριασμοί ισοδυναμούν με τουλάχιστον το 20% των χρηστών εν συγκρίσει με την επίσημη εκτίμηση της εταιρείας. «Δεν είναι δυνατόν να πληρώσει κανείς το ίδιο τίμημα για κάτι χειρότερο από ό,τι υποτίθεται πως ήταν», δήλωσε σε συνέδριο στο Μαϊάμι τη Δευτέρα. Ερωτηθείς, μάλιστα, εάν μια συμφωνία απόκτησης του Twitter σε άλλη τιμή θα μπορούσε να λογιστεί ως βιώσιμη, απάντησε: «Δεν είναι κάτι που αποκλείω, αλλά όσο περισσότερες ερωτήσεις κάνω, τόσο περισσότερο προβληματίζομαι». Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας του κοινωνικού δικτύου, Παράγκ Αγκραβάλ, οι εσωτερικοί υπολογισμοί φέρουν τους πλαστούς λογαριασμούς για τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από το 5%. Πάντως, αυτοί οι υπολογισμοί είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι από το 2013 και δεν μπορούν να τους αναπαραγάγουν και άλλοι εκτός Τwitter, διότι χρειάζονται τόσο απόρρητα στοιχεία όσο και δημόσια ούτως ώστε να αποφανθεί κανείς εάν ο λογαριασμός δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Τα σχετικά ανέφερε ο Παράγκ Αγκραβάλ, ενώ ο Ελον Μασκ απάντησε με ένα εικονίδιο. «Πώς λοιπόν οι διαφημιστές γνωρίζουν ότι θα εισπράξουν τα χρήματά τους», έγραψε σε σχόλιο. «Είναι ένα θέμα θεμελιώδες για την οικονομική υγεία του Τwitter».

Ζήτησε το κοινωνικό δίκτυο να προσκομίσει αποδείξεις ότι αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του 5% επί του συνόλου των χρηστών του.

Βέβαια, ο ίδιος έχει υποσχεθεί αλλαγές στις πρακτικές ρύθμισης του περιεχομένου, κάτι το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ως μοχλό για να καταφερθεί κατά του Twitter «διότι καταστρατηγεί την ελευθερία του λόγου». Και με το ίδιο σκεπτικό είχε επικρίνει την απαγόρευση των σχολίων του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κρίθηκε υπερεπιθετικός. Τέλος, ο Ελον Μασκ είχε ζητήσει να γίνουν έλεγχοι σε τυχαία δείγματα για να διαπιστωθούν τα πλαστά «πρόσωπα», που κατ’ αυτόν ίσως και να ξεπερνούν το 90% των καθημερινών χρηστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή