Ουραγός η χώρα στην παραγωγικότητα της εργασίας

Ουραγός η χώρα στην παραγωγικότητα της εργασίας

Αρνητικά ευρωπαϊκά πρωτεία στην παραγωγικότητα της εργασίας κατέχει η Ελλάδα, κάτι που συνδέεται με το υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά ευρωπαϊκά πρωτεία στην παραγωγικότητα της εργασίας κατέχει η Ελλάδα, κάτι που συνδέεται με το υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιχειρηματολογώντας στη Βουλή υπέρ του νομοσχεδίου για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων, με έως 9 υπαλλήλους, αντιπροσωπεύει το 94,4% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (έναντι 93% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), ενώ απασχολεί το 44% του εργατικού δυναμικού (έναντι 29% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων ανέρχεται σε 28%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 13%.

Οπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, δεδομένου του μικρού μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, δεν αξιοποιούνταν έως σήμερα στον επιθυμητό βαθμό οικονομίες κλίμακας και σύγχρονες τεχνολογίες, ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι σχετικά περιορισμένη λόγω αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων.

Ετσι, μόνο το 13,5% της συνολικής χρηματοδότησης διοχετεύθηκε σε αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις.

Το φαινόμενο αυτό αντανακλάται και στην παραγωγικότητα, η οποία έχει θετική συσχέτιση με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2019, η συνολική παραγωγικότητα της εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι στην προτελευταία θέση των κρατών-μελών. Στη συνολική παραγωγικότητα σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους έχουμε τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή επίδοση.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ακόμη ότι η δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων με τα κίνητρα που δίνει το νομοσχέδιο (κυρίως απαλλαγή κατά 30% του φόρου εισοδήματος επί των κερδών για 9 έτη) θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τη σημαντική μείωσή του από το 29% το 2018 στο 25,8% το 2019, εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή