Πλειστηριασμούς ακινήτων φέρνει η αύξηση χρεών προς το Δημόσιο

Πλειστηριασμούς ακινήτων φέρνει η αύξηση χρεών προς το Δημόσιο

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν φορολογούμενοι με μεγάλες οφειλές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν φθάσει το πρώτο τρίμηνο του έτους τα 3,326 δισ. ευρώ από 2,164 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (αυξημένα κατά 53,7%), η φορολογική διοίκηση φαίνεται να ανεβάζει ρυθμούς με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Τα κατασχετήρια αυξάνονται, όπως και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μόνο τον Μάρτιο το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 790 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 626 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 26%).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η ανωτέρω αύξηση ερμηνεύεται από την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους, που οδήγησε σε μείωση της βεβαίωσης στις κύριες φορολογικές κατηγορίες (Εισόδημα, ΦΠΑ, ΦΜΥ), περιορισμό των εσόδων, αλλά και περιορισμό των απωλειών –δηλαδή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου– σε σχέση με το 2022 που η οικονομική δραστηριότητα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Πλειστηριασμούς ακινήτων φέρνει η αύξηση χρεών προς το Δημόσιο-1

Με την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών η ΑΑΔΕ επιχειρεί να πιέσει τους οφειλέτες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα:

Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έφθασαν τα 3,32 δισ. ευρώ.

α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

β) Κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή