Οι πληγές της πανδημίας σε εργασία και εκπαίδευση

Οι πληγές της πανδημίας σε εργασία και εκπαίδευση

Οι χώρες οι οποίες ανήκουν στην Ομάδα των Είκοσι συνεχίζουν την ανάκαμψή τους μετά την πανδημία, αν και το πρωτοφανές σοκ που υπέστησαν, ίσως αφήσει μακροχρόνια τραύματα – και αυτά τα τραύματα περιστέλλουν τις οικονομικές προοπτικές τους σε σύγκριση με όσα συνέβαιναν προ κρίσης.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες οι οποίες ανήκουν στην Ομάδα των Είκοσι συνεχίζουν την ανάκαμψή τους μετά την πανδημία, αν και το πρωτοφανές σοκ που υπέστησαν, ίσως αφήσει μακροχρόνια τραύματα – και αυτά τα τραύματα περιστέλλουν τις οικονομικές προοπτικές τους σε σύγκριση με όσα συνέβαιναν προ κρίσης. Οι δε αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανό να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες, διότι είχαν σχετικά μικρότερη πρόσβαση σε εμβόλια και οι δέσμες υποστηρικτικών μέτρων για την πανδημία ήταν μικρότερες. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει τα προβλήματα. Μέσα από τη νέα αναλυτική εργασία μας διαπιστώνουμε ότι μεταξύ των βασικών αιτιών των τραυμάτων αυτών της πανδημίας, είναι η πιθανή ασθενής ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις αναδυόμενες οικονομίες και οι σοβαρές διαταραχές στη σχολική εκπαίδευση τα τελευταία δύο χρόνια – και οι διαταραχές αφορούν τόσο τις προηγμένες όσο και τις αναδυόμενες οικονομίες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να αποκαταστήσουν τη ζημία από την κρίση και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο δεκαετιών μειωμένης οικονομικής παραγωγής λόγω της απώλειας σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Μία ύφεση συχνά αφήνει μόνιμες βλάβες στους εργαζομένους που χάνουν θέσεις εργασίας. Μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν μια νέα θέση απασχόλησης κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης και μπορεί να χάσουν κάποιες δεξιότητες από την παρατεταμένη ανεργία. Τέτοιες απώλειες βλάπτουν όχι μόνο τους εργαζομένους, αλλά μειώνουν και τη συνολική οικονομική παραγωγή. Αυτή τη φορά, οι προοπτικές για τέτοιες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας φαίνεται να διαφοροποιούνται πολύ μεταξύ των προηγμένων και αναδυόμενων οικονομιών των «Είκοσι». Στην πραγματικότητα, οι προηγμένες οικονομίες εμφάνισαν δυναμική ανάκαμψη στο πεδίο της απασχόλησης χάρις στην έντονη υποστήριξη των κυβερνήσεων και στον εκτεταμένο εμβολιασμό.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική προοπτική, με τα ποσοστά απασχόλησης να παραμένουν κάτω από τις προπανδημικές προβλέψεις, λόγω της ασθενέστερης ανάκαμψης. Διαπιστώνουμε, επίσης, έναν σοβαρό αντίκτυπο στην έκταση της άτυπης εργασίας, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές από αυτές τις οικονομίες. Στην πραγματικότητα, η άτυπη εργασία μειώθηκε απότομα στην κορύφωση της κρίσης, όταν οι τομείς που προϋπέθεταν τη διαπροσωπική επαφή και έχουν συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά άτυπης εργασίας, επλήγησαν σκληρά από τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας. Από τότε, ωστόσο, η άτυπη απασχόληση ανέκαμψε πολύ περισσότερο από την επίσημη σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής, με το μερίδιο της άτυπης εργασίας σε σχέση με τη συνολική απασχόληση να υπερβαίνει τα προ πανδημίας επίπεδα για ορισμένες οικονομίες κατά τα τέλη του 2021.

Το άνευ προηγουμένου κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει βλάψει την εκπαίδευση μαθητριών και μαθητών σε πολλές οικονομίες της Ομάδας των Είκοσι, αλλά ιδιαίτερα τον πληθυσμό τους στις αναδυόμενες οικονομίες. Στο εσωτερικό των χωρών αυτός ο αντίκτυπος ήταν πιο σοβαρός για τα παιδιά από φτωχότερες οικογένειες. Οι επιπτώσεις γίνονται ήδη εμφανείς. Για παράδειγμα, το ποσοστό των μαθητών στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν απόδοση κάτω από τον μέσο όρο του βαθμού στα μαθηματικά έχει αυξηθεί, ειδικά για εκείνους που ανήκουν στις χαμηλότερες τάξεις και σε νοικοκυριά με μειωμένα εισοδήματα. Εάν αυτές οι μαθησιακές απώλειες δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, οι επηρεαζόμενοι μαθητές θα μπορούσαν να ζήσουν μια ζωή ελαττωμένων εσόδων.

* Η κ. Μέχντι Μπενατίγια Ανταλουσί είναι υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Πολυμερούς Εποπτείας του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ και οι Λόνι Ενγκμπο Κρίστιανσεν, Ασίκε Χαμπίμπ και Νταβίντε Μαλακρίνο είναι οικονομολόγοι του Τμήματος. Το άρθρο δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή