Η μεγάλη πτώση στη Γουόλ Στριτ επηρέασε το ελληνικό Χρηματιστήριο

Η μεγάλη πτώση στη Γουόλ Στριτ επηρέασε το ελληνικό Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,79% και έκλεισε στις 851,20 μονάδες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει ωστόσο μακριά από τα χαμηλά και να διατηρεί τις 850 μονάδες, εν μέσω κλίματος έντονης αναταραχής, που επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από το sell-off που προηγήθηκε στη Γουόλ Στριτ.

Το Χ.Α. εμφανίστηκε χωρίς άμυνες στις πιέσεις των πωλητών αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά ακόμη και τις 838 μονάδες (-3,27%) και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου, με εγχώριους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 830 μονάδων, η οποία εάν χαθεί μπορεί να οδηγήσει στα χαμηλά έτους.

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε βουτιά, ενώ ισχυρότατες πιέσεις δέχτηκαν τα περισσότερα blue chips, με μόνο δύο τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Η διάθεση των επενδυτών είναι ξεκάθαρα risk-off, με τις ανησυχίες να είναι πολλαπλές και να αφορούν τόσο το μέτωπο του πολέμου και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και τις επιθετικές κεντρικές τράπεζες που επιταχύνουν τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, την εκτόξευση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, με τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό και ύφεση να ενισχύονται. Παράλληλα, διεθνείς οίκοι όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Capital Economics προειδοποιούν για περαιτέρω κινδύνους σε αγορές και οικονομία, με το Χ.Α. να μην μπορεί να μείνει αλώβητο σε περίπτωση που το διεθνές sell-off λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 122,91 εκατ. ευρώ.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,79% και έκλεισε στις 851,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 122,91 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,92% στις 2.041,27 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,93% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.400,86 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips μόνο δύο τίτλοι έκλεισαν με κέρδη, ο ΟΤΕ με ράλι 6,01% και ο ΟΠΑΠ στο +0,48%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Βιοχάλκο στο -5,47% και ακολούθησαν η Mytilineos στο -4,79%, η Jumbo με απώλειες 3,81% και η Coca-Cola με πτώση 3,12%, ενώ πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι Quest, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 4,35% στις 540,76 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 7,82%, την Εθνική Τράπεζα κατά 5,40%, την Alpha Bank κατά 4,86 και τη Eurobank κατά 1,53%.

Η Goldman Sachs τόνισε πως οι πελάτες της ρωτούν συνεχώς τι να περιμένουν από τις μετοχές σε περίπτωση ύφεσης στην οικονομία, με την ίδια να τοποθετεί τις πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου για τις ΗΠΑ στο 32%. Οπως ανέφερε, στις δώδεκα περιόδους ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε βουτιά από τα υψηλά στα χαμηλά του κατά μέσον όρο 24%. Μια πτώση αυτού του μεγέθους από την κορυφή του S&P 500 των 4.800 μονάδων του περασμένου Ιανουαρίου, θα έφερνε τον S&P 500 στις 3.650 μονάδες ή 11% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον. Σύμφωνα μάλιστα με την Capital Economics, μια νέα bear market στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να συμβεί καθώς η Fed προχωράει στη νομισματική σύσφιγξη. Από την πλευρά της, η HSBC συστήνει στους επενδυτές φυγή από τις μετοχές και επιστροφή προς το τέλος του έτους. «Ολοι οι θεμελιώδεις δείκτες υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο β΄ και γ΄ τρίμηνο και, ως εκ τούτου, παραμένουμε αρνητικοί για τις μετοχές», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή