Ολική επαναφορά του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση

Ολική επαναφορά του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση

Επιστροφή στα μεγέθη του 2019 κατά το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψε το α΄ τρίμηνο του 2022 ο τζίρος των καταλυμάτων και της εστίασης, παρά το γεγονός της ύπαρξης κατά το εξεταζόμενο διάστημα περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Παρά το γεγονός ότι τον Μάρτιο καταγράφεται συγκράτηση στον τζίρο σε σύγκριση με το 2019, πιθανόν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των περικοπών στις δαπάνες στις οποίες προβαίνουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, οι δύο παραπάνω κλάδοι αναμένεται να ευνοηθούν σημαντικά από την τουριστική κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα είναι πολύ αυξημένη. Στην εκτίμηση αυτή συμβάλλει, εξάλλου, το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα φέτος από άλλες χρονιές και ήδη υπάρχουν αυξημένες αφίξεις τουριστών τόσο στην Αθήνα όσο και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Κρήτη. Ενα μέρος του αυξημένου τζίρου οφείλεται, πάντως, και στις αυξημένες χρεώσεις, κυρίως στα καταλύματα, όπως έχουν δείξει και τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (αύξηση 18,5% τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον περυσινό Μάρτιο).

Ολική επαναφορά του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση-1

Ειδικά τον φετινό Μάρτιο, πάντως, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, καταγράφεται υποχώρηση στον κλάδο των καταλυμάτων, κάτι που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, εξέλιξη που επηρέασε αρνητικά τόσο την ψυχολογία όσο και την τσέπη των καταναλωτών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και υποβάλλουν τα δεδομένα για τους τζίρους τους σε μηνιαία βάση, ο τζίρος τον Μάρτιο φέτος διαμορφώθηκε σε 91,89 εκατ. ευρώ έναντι 99,13 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021.

Τον Μάρτιο καταγράφεται συγκράτηση στον τζίρο σε σύγκριση με το 2019, πιθανόν λόγω πληθωρισμού και μείωσης δαπανών από τα νοικοκυριά.

Επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο της εστίασης. Το α΄ τρίμηνο του 2022 ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου διαμορφώθηκε σε 1,11 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 120,9% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021, περίοδος κατά την οποία η εστίαση παρείχε μόνο τις υπηρεσίες delivery και take away. Το α΄ τρίμηνο του 2019 ο τζίρος του κλάδου είχε διαμορφωθεί σε 1,06 δισ. ευρώ. Ειδικά τον φετινό Μάρτιο ο τζίρος της εστίασης ήταν αυξημένος σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, έστω και ελαφρά. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε σε 123,88 εκατ. ευρώ (με βάση πάντα τα στοιχεία μόνο των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και όχι όλες) έναντι 117,96 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019.

Η βιομηχανία

Σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το 2021 ήταν και ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία και συγκεκριμένα κατά 38,3% τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις τζίρου στους κλάδους των πετρελαιοειδών (67,1%), των μετάλλων (55,2%), των ειδών ένδυσης (54,7%) και της βιομηχανίας τροφίμων (26,2%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή