Η επανέκδοση ενός ομολόγου 500 εκατ.

Η επανέκδοση ενός ομολόγου 500 εκατ.

Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός trader ελληνικών ομολόγων; Με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αγορά, λίγες συναλλαγές, ακόμη λιγότερες εκδόσεις τίτλων, οι traders θυμίζoυν τύπους σε αποστακτήριο του Τενεσί, που περνούν την ώρα τους πετώντας φελλούς μέχρι να ωριμάσει το ουίσκι στα βαρέλια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός trader ελληνικών ομολόγων; Με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αγορά, λίγες συναλλαγές, ακόμη λιγότερες εκδόσεις τίτλων, οι traders θυμίζoυν τύπους σε αποστακτήριο του Τενεσί, που περνούν την ώρα τους πετώντας φελλούς μέχρι να ωριμάσει το ουίσκι στα βαρέλια. Που και που βέβαια κάτι συμβαίνει –π.χ. ένα reopening κάποιου παλιού ομολόγου– και σπάει τη μονοτονία, στα desks υπάρχει ένταση, τα χέρια του trader κατευθύνονται το ένα μηχανικά στο τηλέφωνο και το άλλο διστακτικά στο μπουτόν της εντολής. Θα αναρωτηθεί κανείς: Μια επανέκδοση 500 εκατ. πόσο πιο exciting από τη ρίψη φελλών μπορεί να είναι; Κι όμως. Η επανέκδοση του «χαρτιού» του 2033 έβγαλε την αγορά από το λήθαργο. Την Παρασκευή τα τηλέφωνα άναψαν, τα κουτσομπολιά έδωσαν και πήραν. Εκανε κανένας ανοικτές πωλήσεις σ’ αυτό το ομόλογο και τις έκλεισε δανειζόμενος με repos τα ομόλογα άλλων; Να ήθελε, λες, να σταματήσει τα ακριβά repos κι επιπλέον να βγάλει και καλό μεροκάματο; Μπα, κατέληξαν, δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στο Τενεσί. Πού είναι οι φελλοί;

«Μικρό καλάθι» σχετικά με τη διατήρηση του ράλι τιμών στην αγορά κατοικίας και τους επόμενους μήνες φαίνεται να κρατούν πλέον οι επαγγελματίες του κλάδου. Ο συνδυασμός του κύματος ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ιδίως όμως σε καταναλωτικά αγαθά, τρόφιμα, ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα, έχει πλήξει τόσο την τσέπη των καταναλωτών όσο και την ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα να αναμένεται η αναβολή της απόφασης για αγορά κατοικίας από πολλούς υποψήφιους αγοραστές. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον παγιωθεί το επόμενο διάστημα, είναι πιθανό να συγκρατήσει την ανοδική πορεία των τιμών πώλησης κατοικίας τα επόμενα τρίμηνα, ιδίως αν συνοδευτεί με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Πάντως, στις νέες κατασκευές φαίνεται πως οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ώστε να ενσωματώσουν τη σημαντική αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών. Το αν θα υπάρξει αγοραστικό κοινό θα φανεί στην πορεία.

Επενδύσεις σε ρομποτική αποθήκη 

Στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της επενδύει η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου Aluminco, της οποίας τις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας επισκέφθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης. Ενδεικτικά, η τρίτη γραμμή διέλασης επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της Aluminco κατά 60%, αλλά και τη διψήφια μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, η εταιρεία προχωρεί στην επέκταση της ρομποτικής αποθήκης της, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα έχει 19 μέτρα ύψος και χωρητικότητα 3.100 θέσεων. Η Aluminco ανακυκλώνει τις πρώτες ύλες και τα μη μεταλλικά απόβλητα και αξιοποιεί φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ενέργειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή