ElvalHalcor: Σε ιστορικά υψηλά το α΄ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών

ElvalHalcor: Σε ιστορικά υψηλά το α΄ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών

Ανήλθε σε 923,5 εκατ. ευρώ – Μεγάλη αύξηση και της κερδοφορίας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της ElvalHalcor κατά το α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς λόγω αυξημένου όγκου πωλήσεων και υψηλών τιμών των μετάλλων. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία αλουμινίου και χαλκού του ομίλου Viohalco ενίσχυσε το α΄ τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, κατά 43%, στα 923,5 εκατ. ευρώ τον κύκλο εργασιών, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 8,7%. Ο κλάδος αλουμινίου ηγείται των αυξημένων πωλήσεων σε ποσοστό της τάξεως του 11%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τα προϊόντα αλουμινίου τοποθετείται στο 5%. Την ίδια στιγμή, η υψηλή ζήτηση παγκοσμίως, αλλά και το αυξημένο ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται στα 8.916 ευρώ ανά τόνο (+26,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 2.927 ευρώ ανά τόνο (+ 68,1% σε σύγκριση με το Q1’21).

Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA) της ElvalHalcor ενισχύθηκαν, το α΄ τρίμηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, κατά 78%, στα 75 εκατ. ευρώ έναντι 42 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Λόγω της ανόδου των τιμών των μετάλλων, η βιομηχανία εμφάνισε το α΄ τρίμηνο, σε ετήσια βάση, λογιστικά κέρδη μετάλλου ύψους 28,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 26,3 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα του μετάλλου επέδρασε θετικά και στα μεικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 109 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ. Η ElvalHalcor αύξησε το α΄ τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, κατά 52%, σε 102 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 86%, στα 67 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία ενίσχυσε το α΄ τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, κατά 86%, στα 67 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους.

Οσον αφορά τις επιδόσεις της Elvalhalcor ανά τομείς, στο αλουμίνιο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 52%, στα 443 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω κλάδος επηρεάστηκε θετικά από την αύξηση των όγκων στις αγορές συσκευασίας αναψυκτικών και τροφίμων, στον τομέα δόμησης και κατασκευών καθώς και στις μεταφορές, και βελτιστοποίησε το μείγμα παραγωγής αξιοποιώντας την αυξημένη δυναμικότητα από την ενσωμάτωση του νέου υπερσύγχρονου τετραπλού θερμού ελάστρου (Tandem) στην παραγωγή. Κατά το α΄ τρίμηνο, το a-Ebitda του κλάδου ανήλθε σε 53 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. ευρώ.

Στον χαλκό υπήρξε αύξηση κατά 35%, σε 481 εκατ. ευρώ του κύκλου εργασιών, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 21,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο έναντι 16 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Για τη φετινή χρονιά, όπως αναφέρει η Elvalhalcor, η συνεχιζόμενη ανοδική τάση των τιμών σημαντικών στοιχείων κόστους καθώς και η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις και ανοδικές τάσεις των επιτοκίων, που εγείρουν ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο όμιλος έχει πάρει μέτρα για τη θωράκισή του, είτε με τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης κινδύνων είτε με τη μετακύλιση του κόστους, σε όποιες αγορές είναι δυνατόν, αλλά και με σύναψη νέων συνεργασιών για τη διατήρηση της ευελιξίας του. Βασική προτεραιότητα για τη βιομηχανία αποτελούν οι επενδύσεις σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων της κυκλικής οικονομίας και της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή