Η Ελλάδα με τις νέες υποδομές μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο

Η Ελλάδα με τις νέες υποδομές μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο

Στα πλεονεκτήματα μιας ευρύτερης συμμαχίας στην ενέργεια ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και στην προοπτική μια εκτεταμένης ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της Μεσογείου, εστιάζει μελέτη του Atlantic Council

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πλεονεκτήματα μιας ευρύτερης συμμαχίας στην ενέργεια ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και στην προοπτική μια εκτεταμένης ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της Μεσογείου, εστιάζει μελέτη του Atlantic Council, ένα από τα πλέον σημαντικά και προβεβλημένα think tanks με ισχυρή επιρροή στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, που παρουσίασε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Ουάσιγκτον και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του. Η μελέτη προτείνει τρόπους για εμβάθυνση και ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, παρουσιάζει την πορεία μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς ο μεταγωγικός της ρόλος μεταξύ Ανατολής και Δύσης που έφερε ο αγωγός TAP επεκτείνεται εντός του έτους και στον άξονα Βορρά – Νότου με την ολοκλήρωση σημαντικών υποδομών, όπως o διασυνδετήριος αγωγός IGB, και την ανάπτυξη υποδομών όπως ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η μελέτη τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης των υποδομών διασύνδεσης του ενεργειακού συστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ προτείνει να αξιολογηθούν ως προτεραιότητα τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προτρέπει την υποστήριξη έργων διασύνδεσης από την U.S. Development Finance Corporation σε στενό συντονισμό με τις δύο κυβερνήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικοποίησης της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Κύπρο, με τη δραστηριοποίηση και των ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Κι ενώ η προσθήκη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω αγωγού μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μακροπρόθεσμα, η μελέτη τονίζει τη σημασία των εισαγωγών αμερικανικού LNG βραχυπρόθεσμα, αλλά και τη μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού που προσφέρουν τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG. Η μελέτη υποστηρίζει κάθε ευκαιρία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνολογιών στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη χρηματοδότηση του US-East Med Energy Center στις ΗΠΑ, τη δημιουργία ενός ελληνοαμερικανικού ενεργειακού κέντρου στην Ελλάδα, αλλά και την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές και νέες τεχνολογίες.

«H έκθεση εκπονείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η Ευρώπη επανεξετάζει το ενεργειακό της μείγμα και αναγνωρίζει πλέον αυτό που η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια – ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία κάνει τις χώρες πιο ευάλωτες», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Ο ίδιος συνεχάρη την Κατερίνα Σώκου και την ομάδα του Atlantic Council για τη σύνταξη της μελέτης που είχε την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή