ΔΝΤ: Δεν «βλέπει» παγκόσμια ύφεση η Γκεοργκίεβα

ΔΝΤ: Δεν «βλέπει» παγκόσμια ύφεση η Γκεοργκίεβα

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει γνωρίσει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η ηχηρή και ανησυχητική αυτή δήλωση ανήκει στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει γνωρίσει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η ηχηρή και ανησυχητική αυτή δήλωση ανήκει στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία μιλώντας από το βήμα του Νταβός προειδοποίησε για τους κινδύνους, τονίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «καταστρέφει ζωές, υπονομεύει και πλήττει την ανάπτυξη και εξωθεί ανοδικά τον πληθωρισμό». Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες ανά τον κόσμο «να μην υποκύψουν στις δυνάμεις του γεωοικονομικού κατακερματισμού που θα κάνουν τον κόσμο μας φτωχότερο και πιο επικίνδυνο».

Η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από την οικονομία της Κίνας, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Μιλώντας άλλωστε στο Bloomberg, στο περιθώριο του Νταβός, η κ. Γκεοργκίεβα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «για πολλές χώρες είναι αυξημένος ο κίνδυνος της ύφεσης, αλλά γενικότερα δεν βλέπουμε να επίκειται παγκόσμια ύφεση». Η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχθηκε μεν ότι το Ταμείο έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του στις αρχές του έτους και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Υπογράμμισε, πάντως, ότι η τρέχουσα πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη 3,6% το 2022 δεν διαφέρει από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Παρεμφερείς ήταν οι τοποθετήσεις και του Αμερικανού προέδρου, όταν ερωτώμενος από δημοσιογράφο κατά πόσον μια ύφεση είναι αναπόφευκτη στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Οι ουσιαστικά αισιόδοξες εκτιμήσεις δύο ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας ενθάρρυναν χθες τους επενδυτές μετά μία εβδομάδα αρνητικού κλίματος και απωλειών στις αγορές και φημολογούμενης ανησυχίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών του «G7». Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι φέτος η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί περισσότερο από την οικονομία της Κίνας, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Παραδέχθηκε, πάντως, πως και η υπερδύναμη έχει προβλήματα ανάλογα εκείνων που αντιμετωπίζει και ο υπόλοιπος κόσμος, «αλλά με λιγότερες συνέπειες, καθώς έχουμε εγχώρια ανάπτυξη και ισχύ». Την ίδια στιγμή η Ναταλί Γιαρέσκο, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, προειδοποιούσε πως οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου θα γίνουν αισθητές παντού. Μιλώντας στους Financial Times, η κ. Γιαρέσκο τόνισε πως «από τα φτωχότερα κράτη που θα αντιμετωπίσουν επισιτιστική κρίση μέχρι τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που θα πληρώνουν ακριβότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο», όλοι θα υποστούν τις συνέπειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή