Εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων μέχρι Αύγουστο ζητεί η Ε.Ε.

Εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων μέχρι Αύγουστο ζητεί η Ε.Ε.

Επιπλέον χρόνο, έως τον Αύγουστο, δίνει η Κομισιόν στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον χρόνο, έως τον Αύγουστο, δίνει η Κομισιόν στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, καθώς –παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων και τις βελτιώσεις στο πληροφοριακό σύστημα– η Ε.Ε. στη 14η έκθεσή της για την ενισχυμένη εποπτεία διαπιστώνει επιβράδυνση. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου αυτή τη φορά να επιτευχθεί ο στόχος εκκαθάρισης των συντάξεων και πληρωμής των εν αναμονή συνταξιούχων, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε την Παρασκευή τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «δεν θα ακολουθείται η διαδικασία προηγούμενης ακρόασης ασφαλισμένου στις περιπτώσεις αιτήσεων για την απονομή συντάξεων που υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο».

Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής σήμερα και ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Με τη νέα ρύθμιση καταργείται ρητώς, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, το στάδιο προηγούμενης ακρόασης. Πρόκειται για διαδικασία που καθορίστηκε με νόμο το 1999 και προβλέπει ότι, όταν πρόκειται να εκδοθεί απορριπτική απόφαση επί της αίτησης συνταξιοδότησης, πρέπει να καλείται ο ασφαλισμένος ώστε εντός ενός μηνός να υποβάλει τις απόψεις του.

Η επιτροπή διαπιστώνει επιβράδυνση των διαδικασιών και δίνει παράταση λίγων μηνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διάταξη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, καθώς και όσων θα κατατεθούν στο εξής. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι στην πράξη προβλέπει ρητά την κατάργηση ενός διαδικαστικού σταδίου το οποίο είχε ήδη καταστεί ανενεργό με τον νόμο 4670/2020. Ετσι, η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται για λόγους νομικής σαφήνειας, προκειμένου να αρθούν ερμηνευτικές αμφιβολίες και να αποφευχθεί η εκ νέου κλήση των ασφαλισμένων. Τέλος, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η ρύθμιση είναι σύμφωνη με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει κρίνει ότι ο διοικούμενος έχει εκφράσει τις απόψεις του με την υποβολή της αίτησης, συνεπώς δεν απαιτείται στάδιο προηγούμενης ακρόασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή