Δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται στο ΓΕΜΗ οι ομόρρυθμοι εταίροι

Δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται στο ΓΕΜΗ οι ομόρρυθμοι εταίροι

Η υποχρέωση εγγραφής της ομόρρυθμης και της ετερόρρυθμης (απλή ή κατά μετοχές) εταιρείας εξακολουθεί να υφίσταται

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάγονται πλέον στους υπόχρεους εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) οι ομόρρυθμοι εταίροι και συνεπώς όσοι είναι εγγεγραμμένοι μπορούν, κατόπιν αιτήματός τους, να διαγραφούν από αυτό. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων του νέου νόμου 4919/2022 για το ΓΕΜΗ.

Συγκεκριμένα, υπόχρεοι εγγραφής στο ΓΕΜΗ είναι τα νομικά πρόσωπα, οι ατομικές επιχειρήσεις με εμπορική δραστηριότητα, τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα, τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στην ημεδαπή. Η εγγραφή είναι προαιρετική για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η υποχρέωση εγγραφής της ομόρρυθμης και της ετερόρρυθμης (απλή ή κατά μετοχές) εταιρείας εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ οι ομόρρυθμοι εταίροι δεν υπάγονται πλέον στους υπόχρεους εγγραφής στο ΓΕΜΗ. Συνεπώς, οι εγγεγραμμένοι ομόρρυθμοι εταίροι, κατόπιν αίτησής τους, διαγράφονται από το ΓΕΜΗ.

Σε ό,τι αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις, ο υπόχρεος εγγραφής αιτείται την εγγραφή του στην υπηρεσία ΓΕΜΗ. Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η επιλεγείσα δραστηριότητα του φυσικού προσώπου είναι εμπορική. Η διαδικασία αυτή θα εφαρμόζεται έως την υλοποίηση της ηλεκτρονικής έναρξης εργασιών των ατομικών επιχειρήσεων (που σύντομα θα είναι διαθέσιμη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, gov.gr – ΕΨΠ), κατά την οποία η ατομική επιχείρηση που ασκεί εμπορική δραστηριότητα θα λαμβάνει αυτομάτως αριθμό ΓΕΜΗ και θα εγγράφεται στο εμπορικό μητρώο.

Η κοινωνία κληρονόμων δεν αποτελεί εταιρικό μόρφωμα και συνεπώς δεν εγγράφεται αυτοτελώς στο ΓΕΜΗ ούτε επιτρέπεται να μετασχηματιστεί σε οποιαδήποτε νομική μορφή. Οι κληρονόμοι φυσικού προσώπου που ήταν φορέας ατομικής επιχείρησης (κοινωνία κληρονόμων), εφόσον αποφασίσουν τη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης, έχουν την υποχρέωση σύστασης νέας εταιρείας και εγγραφής της στο ΓΕΜΗ. Οσον αφορά την εγγραφή των υποκαταστημάτων ημεδαπής, οι υπόχρεοι θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ της έδρας του υποκαταστήματος μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική διαδικασία. Η υπηρεσία ΓΕΜΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Οκτωβρίου 2022. Εως τότε, η εγγραφή στο ΓΕΜΗ καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕΠ), των συνεταιρισμών εργαζομένων και Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοινΣΠΕ) θα πραγματοποιείται ατελώς από τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή