Δύσκολη η πρόβλεψη για τη βρετανική οικονομία

Δύσκολη η πρόβλεψη για τη βρετανική οικονομία

Η πορεία των καταναλωτικών δαπανών δείχνει ύφεση, αλλά αυτή της απασχόλησης δείχνει ανάκαμψη.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να µπορέσεις σήμερα να αποτιμήσεις την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας είναι ιδιαζόντως δυσχερές εξαιτίας του αρχικού αντικτύπου των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμα ένας παράγοντας δυσκολίας είναι και τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού στην Κίνα. Από τη μια πλευρά, τα στοιχεία που δείχνουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και αφορούν την αγορά στέγης και την απασχόληση δηλώνουν ότι η οικονομία χωρίς δυσκολίες ακολουθεί μια αναπτυξιακή πορεία. Από την άλλη πλευρά, η καταβύθιση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οι στάσιμες λιανικές πωλήσεις αποτυπώνουν ένα μοτίβο, το οποίο, βάσει ιστορικών δεδομένων, παραπέμπει σε ύφεση. Οπως το είχαμε προβλέψει, η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο εξασθένησε ως συνέπεια του πλήγματος ενός μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη και των επακόλουθων κραδασμών, που ώθησαν ανοδικά τον δείκτη των τιμών καταναλωτή σε επίπεδα-ρεκόρ 40ετίας.

Οι καταναλωτές, επιπροσθέτως, αποδείχθηκαν περισσότερο απαισιόδοξοι από όσο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008/2009 και της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020. Χωρίς αμφιβολία τα τωρινά επίπεδα του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης δικαιολογούν τους φόβους για ύφεση. Αναφορικά, τώρα, με τις λιανικές πωλήσεις, τα σχετικά στοιχεία δείχνουν πως ο Απρίλιος αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Οι πραγματικές πωλήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου, εξαιρουμένων των καυσίμων για τα οχήματα, είχαν ενίσχυση κατά 1,4% σε μηνιαία βάση, αντιστρέφοντας την πτώση της τάξεως του 0,9% τον Μάρτιο. Τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου έκαναν αυξημένες αγορές σε ρουχισμό και υπόδηση (1,3% σε μηνιαία βάση) και σε τρόφιμα (1,2% σε μηνιαία βάση). Ωστόσο, τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία είναι ευμετάβλητα.

Παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές λιανικές πωλήσεις, εξαιρουμένων των καυσίμων, διατηρούνται σε επίπεδα 4,8% υψηλότερα από εκείνα προ κορωνοϊού τον Φεβρουάριο του 2020, παρέμειναν στάσιμες κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, έχοντας συν τοις άλλοις υποχωρήσει περίπου 6% από τα ιστορικά υψηλά του Απριλίου 2021. Πάντως, μέχρι στιγμής οι αντικρουόμενες ενδείξεις συνάδουν με τις προβλέψεις μας ότι η Βρετανία θα εμφανίσει στασιμότητα το δεύτερο τρίμηνο. Εν κατακλείδι σημειώνουμε ότι η βασική μας εκτίμηση θέλει μια μέτρια άνοδο στην πραγματική αύξηση της παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο, προτού ενισχυθεί το 2023, αν και δεν αποκλείεται λόγω πολέμου, Κίνας και πιθανής υπερβολικής αύξησης επιτοκίων από τη Fed τα πράγματα πριν βελτιωθούν, να χειροτερεύσουν.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή