Σε τεχνική χρεοκοπία οδηγούν τη Ρωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες

Σε τεχνική χρεοκοπία οδηγούν τη Ρωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ενα βήμα πριν από την επίσημη χρεοκοπία βρίσκεται πλέον η Ρωσία, καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην παρατείνει την άδεια που της έχει παραχωρήσει για την πληρωμή πιστωτών της στις ΗΠΑ.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από την επίσημη χρεοκοπία βρίσκεται πλέον η Ρωσία, καθώς η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην παρατείνει την άδεια που της έχει παραχωρήσει για την πληρωμή πιστωτών της στις ΗΠΑ. Η εν λόγω άδεια έληγε χθες το μεσημέρι και έως τώρα είχε δώσει στη Ρωσία τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της, παρά τις κυρώσεις. Τώρα η χρεοκοπία φαίνεται αναπόφευκτη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ομόλογα αξίας 40 δισ. δολαρίων που έχει εκδώσει σε ξένο νόμισμα. Μέχρι το τέλος του έτους η Ρωσία πρέπει να καταβάλει σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε πληρωμές τόκων και ομολόγων.

Προσπαθώντας να αποφύγει μια τεχνική χρεοκοπία και δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον έχει εδώ και ημέρες εκφράσει την πρόθεση να εμποδίσει εφεξής την αποπληρωμή του ρωσικού χρέους, την Παρασκευή η Ρωσία επέσπευσε κατά μία εβδομάδα την αποπληρωμή δύο ομολόγων, ενός που είχε εκδοθεί σε ευρώ και ενός σε δολάρια. Κανονικά όφειλε να καταβάλει αυτή την Παρασκευή πληρωμές ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Οπως σχολιάζει, πάντως, ο Τζέι Αούσλαντερ, στέλεχος της εταιρείας νομικών Wilk Auslander, «από τη στιγμή που δεν λαμβάνουν τα χρήματά τους οι ομολογιούχοι, η Ρωσία θα είναι σε καθεστώς πτώχευσης». Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως «δεν υπάρχει τρόπος να πληρωθούν οι ομολογιούχοι εφόσον δεν υπάρχει πλέον το δικαίωμα εξαίρεσης».

Δεν παρατείνουν την άδεια για πληρωμή ομολόγων 40 δισ. σε Αμερικανούς πιστωτές.

Από την πλευρά της η Ρωσία επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως αφενός διαθέτει τα αναγκαία χρήματα και αφετέρου είναι πρόθυμη να πληρώσει. Δεδομένου όμως ότι δεν έχει άλλη επιλογή, εξέφρασε την πρόθεση να αποπληρώσει το χρέος της σε ρούβλια. Η ανακοίνωση έγινε διά στόματος του Ρώσου υπουργού Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, όταν αναφερόμενος στην κίνηση της Ουάσιγκτον τόνισε πως η Ρωσία «αντιμετωπίζει μια τεχνητή κατάσταση την οποία δημιούργησε ένα εχθρικό κράτος».

Η πληρωμή του χρέους σε ρούβλια θα αποτελεί παραβίαση των όρων του σχετικού συμβολαίου που έχει συνάψει η Ρωσία για την έκδοση ομολόγου σε δολάρια με χρονολογία ωρίμανσης το 2026. Το εν λόγω συμβόλαιο προβλέπει εναλλακτικό νόμισμα πληρωμής μόνο τη στερλίνα, το ευρώ ή το ελβετικό φράγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή