Alpha Bank: Επιστροφή στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο

Alpha Bank: Επιστροφή στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο

Στα 125,4 εκατ. τα καθαρά κέρδη – Αισθητή μείωση κόκκινων δανείων

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαθαρά κέρδη μετά από φόρους 125,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, κατέγραψε η Alpha Bank κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, επιτυγχάνοντας επιστροφή στην κερδοφορία, ισχυρή δυναμική στις εκταμιεύσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις και σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, «είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η διοίκηση στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου Tomorrow και θα επιτρέψουν στην τράπεζα να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για την πληρωμή μερίσματος από τα κέρδη το 2023, με αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%».

Alpha Bank: Επιστροφή στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο-1

Η τράπεζα θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για καταβολή μερίσματος το 2023, τόνισε ο CEO της Alpha Bank Β. Ψάλτης.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο επικεφαλής της Alpha Bank, όμως, «παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα». Στην κερδοφορία του α΄ τριμήνου συνέβαλαν τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα ύψους 283,2 εκατ. ευρώ –τα οποία λόγω της απομόχλευσης του ενεργητικού και τις πωλήσεις δανείων εμφανίζονται μειωμένα κατά 28,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και κατά 4,9% σε σχέση με αυτά του δ΄ τριμήνου του 2021–, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ύψους 108 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 29,6% σε ετήσια βάση) και τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις που ανήλθαν στα 103,1 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 4,9% –στα 244,8 εκατ. ευρώ– μειώθηκαν τα επαναλαμβανόμενα έξοδα.

Με βάση τον σχεδιασμό υλοποιείται το πρόγραμμα μείωσης των κόκκινων δανείων και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο 12%, ενώ αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό από το β΄ τρίμηνο του έτους. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα οργανικής μείωσης και μεμονωμένων πωλήσεων δανείων. Εκτός από τις συναλλαγές πωλήσεων και τιτλοποιήσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη για το 2022, η τράπεζα ανέμενε επιπλέον μείωση των κόκκινων δανείων κατά 700 εκατ. ευρώ μέσω οργανικής διαχείρισης, στόχος που αναθεωρείται προς τα κάτω –μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ– λόγω των επιπτώσεων που έχει η γεωπολιτική κρίση με αύξηση των αθετήσεων στο σκέλος των δανείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί.

«Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή», επισήμανε ο CEO του ομίλου, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να ανέρχεται στο 16,3% και 15,1% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή