Μεγάλη η εξάρτηση από τις εισαγωγές τροφίμων

Μεγάλη η εξάρτηση από τις εισαγωγές τροφίμων

Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ, άκρως επικίνδυνο για την ελληνική οικονομία, δημιουργεί ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης και κυρίως του πληθωριστικού σοκ, αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή της που θα παρουσιαστεί επίσημα τη Δευτέρα.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ, άκρως επικίνδυνο για την ελληνική οικονομία, δημιουργεί ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης και κυρίως του πληθωριστικού σοκ, αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή της που θα παρουσιαστεί επίσημα τη Δευτέρα. Οπως τονίζει, εάν δεν υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση, τότε υπονομεύεται η προοπτική της οικονομίας για τη διετία 2022-2023.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό για την πολιτική οικονομία της χώρας να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εγκλωβισμού της σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού, καθώς εκτιμά πως μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το πολιτικό και το γεωπολιτικό ρίσκο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, το κύμα της ασταμάτητης ακρίβειας έχει ισχυρές μακροοικονομικές συνέπειες. Αυξάνει την αβεβαιότητα σε πολλά πεδία οικονομικών αποφάσεων, αλλά πρωτίστως επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, που αποτελεί τον κύριο προσδιοριστικό παράγοντα του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Μεγάλη η εξάρτηση από τις εισαγωγές τροφίμων-1

«Καμπανάκι» ΓΣΕΕ για το έλλειμμα αυτάρκειας

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει το γεγονός ότι η πανδημική κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν διαμορφώσει μια νέα οικονομική και γεωπολιτική πραγματικότητα, που χαρακτηρίζεται από έναν κίνδυνο μιας πιθανής επισιτιστικής κρίσης. Οι ελλείψεις και οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, των καυσίμων, των λιπασμάτων και πολλών άλλων τελικών και ενδιάμεσων αγαθών, πολύτιμων στις εθνικές και τις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και διανομής, αποτελούν στην τρέχουσα περίοδο πηγή μεγάλης αβεβαιότητας, καθώς θεωρούνται πιθανές αιτίες ενεργοποίησης αποσταθεροποιητικών διαδικασιών.

Παρατηρώντας την εξέλιξη του δείκτη εξάρτησης από τις εισαγωγές το 2010 και το 2019 διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες κατηγορίες τροφίμων σημείωσαν αύξηση της εξάρτησής τους από τις εισαγωγές, με την υψηλότερη να εντοπίζεται στις αμυλώδεις ρίζες (28,2%), και ακολουθούν τα αβγά (14,4%) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (13,4%). Από την άλλη πλευρά, μόλις δύο κατηγορίες τροφίμων παρουσίασαν βελτίωση, τα όσπρια (-25,8%) και τα ελαιούχα φυτά (-4,3%), ενώ σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η εισαγωγική εξάρτηση στα φυτικά έλαια, το ψάρι και τα αλκοολούχα ποτά. Η κατάσταση της εισαγωγικής εξάρτησης το 2019 –η οποία πιθανόν είναι ενδεικτική και για την τρέχουσα περίοδο–είναι η εξής: την υψηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές παρουσιάζουν οι κατηγορίες ζάχαρη και γλυκαντικά (111,4%), ψάρι (91,9%) και γαλακτοκομικά (62,7%). Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές παρουσιάζουν τα ελαιούχα φυτά (12,2%) και ακολουθούν τα λαχανικά (13,7%) και τα όσπρια (15,2%).

Εάν συγκριθεί ο δείκτης αυτάρκειας σε βασικά προϊόντα μεταξύ των ετών 2010 και 2019 διαπιστώνεται ότι τη μεγαλύτερη βελτίωση ως προς την αυτάρκεια της εγχώριας παραγωγής παρουσιάζουν τα όσπρια (26%), και ακολουθούν σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο τα λαχανικά (6,3%) και τα ελαιούχα φυτά (4,7%). Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα υψηλή εμφανίζεται η μείωση της αυτάρκειας στη ζάχαρη και στα γλυκαντικά (-28,6%), όπως και στις αμυλώδεις ρίζες (-19,8%) και στα δημητριακά (-16,5%).

Ετσι, και παρά τη βελτίωση στην αυτάρκεια που εμφάνισαν οι περισσότερες κατηγορίες διατροφικών αγαθών, μόλις τρεις χαρακτηρίζονται από πλήρη αυτάρκεια, δηλαδή με ποσοστό άνω του 100%: τα φρούτα πλην κρασιού (147,6%), τα λαχανικά (117,2%) και τα ελαιούχα φυτά (101,7%). Την ίδια στιγμή, η χαμηλότερη αυτάρκεια εντοπίζεται στη ζάχαρη και στα γλυκαντικά (11,4%) και ακολουθούν το ψάρι (36,7%) και το κρέας (51%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή