Ενεση ρευστότητας για Intercontinental International ΑΕΕΑΠ

Ενεση ρευστότητας για Intercontinental International ΑΕΕΑΠ

Στην ενίσχυση της χρηματοδότησής της κατά 20 εκατ. ευρώ προχώρησε πρόσφατα η διοίκηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, μέσω σχετικής συμφωνίας με τη Eurobank.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενίσχυση της χρηματοδότησής της κατά 20 εκατ. ευρώ προχώρησε πρόσφατα η διοίκηση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, μέσω σχετικής συμφωνίας με τη Eurobank. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η αύξηση (κατά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ) του δανείου των 40 εκατ. ευρώ, που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών πριν από περίπου ένα χρόνο. Με δεδομένο ότι ένα μέρος του δανείου αυτού έχει ήδη αξιοποιηθεί για νέες επενδύσεις, η σημερινή ρευστότητα της εισηγμένης ανέρχεται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από τα 25 εκατ. ευρώ που υπήρχαν ως διαθέσιμα (από το δάνειο και άλλα κεφάλαια) και τα επιπλέον 20 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Κοντός, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, το απόγευμα της Πέμπτης, «στόχος μας σε 12 μήνες από σήμερα, δηλαδή στα μέσα του 2023, είναι να έχουμε αξιοποιήσει την επιπλέον αυτή ρευστότητα, με νέες αγορές ακινήτων, αυξάνοντας έτσι την αξία του χαρτοφυλακίου μας σε 160 εκατ. ευρώ, από 115 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα». Η εταιρεία της οικογένειας Χαλικιά (ομογενείς από τις ΗΠΑ) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013 με χαρτοφυλάκιο 46 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξήσει την αξία των ακινήτων της κατά 150% μέχρι σήμερα.

Απώτερος στόχος μέχρι τα μέσα του 2024 είναι το μέγεθος του χαρτοφυλακίου να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η εταιρεία σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μόλις εξαντλήσει τη μόχλευση κεφαλαίων μέσω τραπεζικού δανεισμού. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της Intercontinental International, σήμερα το χαρτοφυλάκιο των 34 ακινήτων της εταιρείας αποδίδει ετήσια έσοδα από μισθώματα της τάξεως των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ η μεικτή απόδοση αγγίζει το 8,3%.

Επέκτεινε κατά 20 εκατ. ευρώ υφιστάμενο δάνειο που έχει λάβει από τη Eurobank.

Οσον αφορά τις κατηγορίες ακινήτων όπου αναμένεται να κινηθεί η εταιρεία, φαίνεται πως αυτές θα αφορούν κυρίως κτίρια γραφείων με δυνατότητες ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά και logistics. Οπως αναφέρεται σε σχετική παρουσίαση, το υφιστάμενο χρηματοοικονομικό πλαίσιο αναμένεται να πλήξει τα ξενοδοχειακά ακίνητα και τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν σημαντικά λειτουργικά έξοδα λόγω της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, τα ακίνητα αυτού του είδους θα καταγράψουν μειωμένα κέρδη EBITDA και πτώση των αξιών τους τους επόμενους μήνες. Στον αντίποδα, σύμφωνα με την εταιρεία, η ζήτηση για κτίρια γραφείων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα υψηλή, χωρίς να υπάρχει το απόθεμα ακινήτων για να την ικανοποιήσει. Ως εκ τούτου αναμένεται να παρουσιαστούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως σε κτίρια γραφείων τα οποία να μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά, καλύπτοντας τις σημερινές ανάγκες των χρηστών. Οσον αφορά την αγορά των logistics, είναι σαφές ότι θα διατηρηθεί η υψηλή ζήτηση λόγω της επέκτασης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ ενίσχυσε την αξία του χαρτοφυλακίου της κατά 21%, μέσω δύο νέων επενδύσεων συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εξ αυτών άγγιξε τα 12 εκατ. ευρώ και αφορούσε την εξαγορά του κτιρίου γραφείων της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline στη Λ. Κηφισίας 266 στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 3.180 τ.μ., με την προηγούμενη ιδιοκτήτρια να παραμένει ως μισθωτής μέρους του ακινήτου τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή